Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Spontancruising ett bevis på att förbudet inte har nått hela vägen

I Tidaholm gör kommun och lokalpolis vad de kan för att stoppa en spontancruising i helgen. Det är inte hållbart att det ska vara upp till lokala aktörer att improvisera för att skingra riskfyllda folksamlingar.

Den gångna helgen samlades över 1 000 personer för en "spontan" cruising i Falköping. Det har väckt förståeliga upprörda reaktioner med tanke på risken för spridning av det nya coronaviruset. Allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare är förbjudna i Sverige sedan den 27 mars.

Helgens officiella cruisingarrangemang i Tidaholm är framflyttat till den 29 augusti. Många befarar dock att något liknande det som hände i Falköping kommer att ske också i Tidaholm på lördag.

Händelser som den i Falköping har avslöjat luckor i såväl den svenska lagen som moralen. Lagligt går det bra att tvinga krögare att stänga sin verksamhet när riktlinjer för smittskydd inte följs. Det är inte heller några problem att straffa en arrangör av en sammankomst som bryter mot restriktionerna. Om det inte går att spåra en arrangör blir det dock knepigare för ordningsmakten att kunna ingripa.

Det har också visat sig att vissa saker ligger människor för varmt om hjärtat. Då sätts egenintresse före allt vad solidaritet, disciplin och folkvett heter.

För många deltagare vid cruisingar, mässor, festivaler och andra publika evenemang är den sociala samvaron runtomkring minst lika viktig som själva arrangemanget. Det är en vår och en lång sommar fylld av inställda och uppskjutna arrangemang vi har framför oss.

Varje sådant inställt arrangemang är ett potentiellt tillfälle för ett "spontant" arrangemang som det inte går att spåra någon laglig arrangör av. Om inte samhället kan stämma i bäcken blir signalen att sådana folksamlingar vare sig möter hinder eller sanktioner.

Varje sådan incident kan föda fler och dessutom ha en demoraliserande effekt på den del av befolkningen som gör stora uppoffringar i vardagen för att följa myndigheternas smittskyddsrekommendationer. För att inte tala om föreningar och näringsidkare som tvingas ställa in sina arrangemang.

I Tidaholm diskuterar polis och kommun hur man ska kunna hindra spontan cruising under helgen. Ett alternativ är att stänga Tidaholm för trafik. Det är bra att diskussion pågår, men vi kan inte vara utlämnade till lokala aktörers vilja och förmåga att improvisera. Det kan riskera att misslyckas, eller i värsta fall leda till konfrontationer.

Förbudet mot allmänna sammankomster har inte nått ända fram. Regeringen måste komma med tydliga besked och ge mandat åt polis och andra myndigheter att vidta åtgärder. Budskapet måste vara tydligt – crusingen är inställd, varje försök att arrangera en ändå kommer att stoppas och deltagare riskerar att straffas.

Hur tråkigt det än kan vara att säga så är det inte läge för att träffas i stora grupper just nu. Det kommer fler somrar med fler tillfällen till cruising.