Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaläget i regionen: "Om det är som idag blir peaken om fyra-fem veckor"

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Västra Götalandsregionen ser en långsam ökning av antalet insjuknade i covid-19, men kurvan börjar bli allt mer uppåtgående. Om drygt en månad kan kulmen vara nådd. – Med all sannolikhet kommer vi att få en snabbare ökningstakt, så det är viktigt att vi fortsätter med allt vi kan göra för att dämpa spridningshastigheten, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, som också bekräftar att det förekommer covid-19 på äldreboenden i regionen.

På fredagens pressträff med Västra Götalandsregionen gavs en lägesrapport över smittspridningen och en aktuell bild av hur man hanterar covid-19. Medverkade gjorde regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M), vice ordförande Helén Eliasson (S), smittskyddsläkare Thomas Wahlberg från Smittskydd Västra Götaland samt hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, som höll avstånd till varandra och satt med en tom stol mellan sig.

Just nu är det 457 bekräftade fall covid-19 i Västra Götalandsregionen, en majoritet av dem finns i Göteborgsområdet. Men man ser en ökning av antalet fall i hela regionen.

– Det är en stor andel smittade i Sverige och det är samhällsspridning i hela regionen. Vi ser en tydlig uppgång, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Totalt är det 92 patienter som behandlas på sjukhusen i regionen, varav 40 på intensivvårdsavdelning, enligt siffrorna från fredagen. Antalet smittade blir fler, men ännu har man inte sett den riktigt snabba uppgången.

– Vi ser en långsam ökning. Nu börjar vi komma i en uppåtgående kurva, men vi vet inte hur brant stigningen blir. Om det är som idag blir peaken om fyra-fem veckor, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström.

Men det är som alltid svårt att förutse hur coronaviruset kommer att utveckla sig.

– Vi vet inte när den kommer och hur stor den blir. Vi hoppas den inte blir för stor, säger Thomas Wahlberg.

"Stanna hemma om du är sjuk"

Smittskyddsläkaren tryckte på att det är viktigt av flera anledningar, för att skydda äldre och andra med underliggande riskfaktorer och för att minska belastningen på sjukvård och äldrevård.

– Mitt huvudbudskap som jag sagt tidigare: Den allra viktigaste smittskyddsåtgärden man kan göra är att stanna hemma om du är sjuk, även om det är lindriga symptom. Såvida du inte behöver söka sjukvård.

På torsdagens uppmärksammades det stort i flera medier att det finns covid-19-sjuka på äldreboenden. Det finns även i regionen på runt ett tiotal av de flera hundra äldreboendena som finns i regionen, enligt Thomas Wahlberg. I vilka områden boendena finns gick han inte in på.

– Det är jättetrist, precis det vi inte ville se, säger Thomas Wahlberg.

Regionens Vårdhygien stöttar upp de berörda äldreboenden för att hjälpa personalen att förhindra spridning.

Just nu räcker antalet intensivvårdsplatser i regionen och man har även skyddsutrustning så man klarar sig i nuläget. Men man måste ta höjd för fler och säkra tillgången.

Det förekommer också diskussioner om att regionerna ska hjälpa varandra med intensivvårdsplatser, de som har plats kan ta emot från överbelastade regioner. Det har inte skett än, men inom regionen har man flyttat intensivvårdspatienter från olika sjukhus.

– Vi har flyttat patienter från Sahlgrenska till våra andra sjukhus inom regionen, säger Ann Söderström.

Samarbeten aktuellt

Andra former av samarbeten diskuteras också med andra regioner. De fyra stora regionerna, Västra Götalandsregionen, region Östergötland, region Skåne och region Stockholm, har inlett ett samarbete och upphandlar läkemedel för alla regioner. Detta för att säkerställa att man har ett tillräckligt flöde och kan förse alla vårdenheter med vad de behöver.

Det har börjat komma in mer leveranser av skyddsutrustning från utlandet, men samtidigt har man kontakter om hur man kan dra igång en inhemsk produktion för att förse personal med den skyddsutrustning de behöver i arbetet.

Från politikens sida har man sett över möjligheten att gå över till ett krisledningsformat. Nu har man valt att fortsätta enligt ordinarie format.

– Alla partier strävar åt samma håll, det kan bli diskussioner med det om detaljer, inte huvudfrågor. Vi känner att vi står väl rustade. Fokus för vårt arbete är att förbereda sjukvården för kris och att hålla igång kollektivtrafiken, säger Johnny Magnusson (M).

1,5 miljard från regeringen

Han säger att det kan bli fortsatta begränsningar i kollektivtrafiken, men det är på grund av brist på förare och inte brist på pengar. Regionen skjuter också till 750 miljoner kronor så regionens bolag inte ska behöva oroa sig för uteblivna intäkter. Det berör främst kollektivtrafiken, men också Göteborgsoperan och Göteborgssymfonikerna.

Budskapet är också att sjukhusen och andra vårdinrättningar i regionen kan lägga sparkraven åt sidan.

– Fokus är på att få tag på all tillgänglig vårdpersonal som går att få tag på. Vi får fånga upp alla ekonomiska bekymmer när vi är genom krisen, säger Johnny Magnusson.

Stödpaketet på 15 miljarder kronor till Sveriges regioner och kommuner som regeringen presenterade på torsdagen kommer att hjälpa i det. Totalt kommer regionen att få 1,5 miljard 2020, om man räknar in tidigare aviserade satsningar. Kommande år kan regionen få 600 miljoner kronor av regeringen.

– Det är ett viktigt besked, pengar ska inte stå i vägen för att hindra smitta. Regeringen är tydliga med att de kommer att ta eventuella kostnader i samband med pandemin. Det underlättar det arbete vår region står inför, säger Helén Eliasson (S).

Nu ser man över hur pengarna ska användas, några områden är givna.

– Till medarbetare, att bemöta pandemin och göra så gott det går för att minska smittan. Vi ska också säkra kollektivtrafiken och annan välfärd som vi hanterar i regionen.