I skrivande stund har jag ingen aning om hur valet kommer gå… men det vet ni som läser nu! Jag kan bara hoppas att vi får en regering som kommer kunna arbeta kraftfullt och snabbt kring våra stora ödesfrågor. Jag längtar efter att höra de riktigt viktiga ämnena diskuteras bortom partipolitik och höger-vänster skalan. Jag önskar hett att klimatet och därmed vårt fortsatta liv på denna jord hamnar riktigt högt på dagordningen.

Vi kan likna vårt beteende vid ett kollektiv som bor i ett fint hus eller kanske en by med trädgårdar, fruktträd, bärbuskar, grönsaksland, djur och verkstäder. De har allt de kan önska och lite till där de bor, möjlighet att skydda sig från väder och vind, producera sin mat, hjälpas åt med vård, undervisning, byggen och allt som kan behövas för ett gott liv.

Men kollektivet har inte riktigt skött sig så bra den senaste tiden… Det har varit allt för mycket fester, det har blivit rätt illa med underhåll och massa skräp överallt, förråden börjar sina och hyresvärden har börjat tröttna på riktigt. Flera hot om vräkning har de fått och nu står hyresvärden och bankar på dörren för att mer handgripligen göra det riktigt obehagligt att bo kvar.

Vad gör då detta kollektiv? Vrider upp volymen och festar på?

Vad gör vi som är hyresgäster på denna jord nu när vår ”hyres-värld” börjat tröttna på vårt party?

Vad gör vi medan koldioxidhalten i atmosfären skenar iväg och de senaste tre åren varit de varmaste någonsin uppmätta?

Vad gör vi när ledande klimatforskare (så sent som den 6/8) enas om att även om vi håller oss inom ”två-graders-målet” så kan det innebära att en accelererande uppvärmning blir omöjlig att stoppa?

Vad gör vi när vi vet att enorma kustområden där många av världens storstäder ligger kan försvinna under havsytan inom några decennier och resultera i hundratals miljoner klimatflyktingar?

Jo vi pratar om reavinstskatt, avdragsregler, vägbyggen, tillväxt och ”business as usual”.

Vi håller på att bli vräkta från detta klot och fokuserar på frågor som inte har någon som helst betydelse om vi inte har en beboelig planet att leva på.

Vi människor behöver ta oss en rejäl funderare på vad som är vårt mål med vår existens. Vad vi egentligen vill vara! Vi är kanske de enda varelser på vår planet som är självmedvetna och som därmed kan välja. Expansion har varit en strävan fram till bristningsgränsen, men vad kan den transformeras till?

En tydlig känsla för hur vi vill leva som art är nog en förutsättning för att vi ska kunna hitta andra mål än ständig konsumtion. Medan vi funderar måste vi ändå agera snabbt och omedelbart minska våra växthusgasutsläpp med minst sju procent varje år världen över. Det är dags att vi tillsammans gör oss hemmastadda i det ”post-fossila” livet och återställer balansen efter festen medan vi kan. Kom igen Tidaholm - det är nu eller aldrig!