One small step for man…

Neil Armstrongs berömda citat när han satte foten på månen den 20 juli 1969 har debatterats

i snart 50 år. Armstrong själv hävdade att han sa ”One small step for a man”, vilket han hade

planerat. Men i ljudupptagningen från månlandningen låter det som att han hoppar över a:et.

Jobbigt att säga fel när en femtedel av jordens befolkning lyssnar.

Kanske får vi reda på sanningen i filmen First Man som har biopremiär nu på fredag.

Den nya biografin av Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) skildrar Apollo 11:s legendariska månresa med Ryan Gosling i rollen som Neil Armstrong, rymdfararen och familjefadern.

Trots att det inte gjorts en sådan storskalig berättelse av Armstrongs resa tidigare känns det verkligen som att vi har sett det förut; en man på ett omöjligt uppdrag som tampas med sitt dåliga samvete för det han utsätter sig själv och sina närstående för.

Hur många gånger har vi inte sett den där sonen som med darrig röst vid middagsbordet ställer frågan hela familjen tänker på:

”Pappa, kommer du tillbaka?”

Bild 1 av 4 Bilder ur filmen "First man".

Ja, det är inte mycket som talar för att First Man blir en särskild nytänkande biografi. Möjligen får Claire Foy som frun Janet Armstrong lite mer speltid än andra fruar till ärelystna män på film. Och First Man har faktiskt fått inledande bra kritik efter premiären i Venedig, trots att den skapade en liten debatt bland patrioter i USA.

Inte för att den var förutsägbar, utan för att den inte visar när Armstrong sätter den amerikanska flaggan på månens yta. Buzz Aldrin, som också fanns ombord på Apollo 11, gjorde sitt inlägg i debatten genom att twittra bilder av flaggresningen med orden ”Proud to be American”. Det är han ju inte ensam om att vara.

Vet ni förresten vilka Buzz Aldrins första ord på månen var? ”Beautiful view.” Förmodligen århundradets underdrift. Och definitivt inte lika minnesvärt som Armstrongs retoriska fullträff (med eller utan a:et). Därför kan vi nog inte räkna med en Second Man nästa höst, och det är väl lika bra. Jag vill inte se en till son vid ett middagsbord som undrar om han kommer att få se sin pappa igen. Dessutom är det ingen som minns en tvåa.

Lovis Kojo ger dig filmtips.