LÄS MER: Från Tidaholm via Torsby till Peking 2022: "Inte omöjligt"

Tävlingsområdet var beläget på Hallstaberget och arrangerades av Sollefteå Skidor IF.

Rejält kuperade banor med många höjdmeter per varv gjorde tävlingarna utslagsgivande. Vädret höll sig lagom på minussidan, vilket gjorde sitt till att arrangemanget kunde genomföras enligt programmet på bästa sätt.

Först ut var torsdagens 15 kilometer fristil med masstart där Olle Andersson, som tävlar i H17/18, ställde upp på plats 36 i fältet efter en ranking från tidigare tävlingar i år. 92 tävlande till start på fem led gjorde att det blev lite stökigt i början så det gällde att hålla sig på benen och att hålla stavarna hela.

Banvarvet var fem kilometer och efter ett första varv där det är viktigt att jobba upp sin position hade Olle nått 25:e platsen. Efter ett stabilt andra varv ytterligare en plats upp och i mål som 23:a i klassen och nionde 17-åring.

Sprint

Redan dagen efter var det dags för sprint med en bana som hade utmaningar på sina 1,2 kilometer. Första delen var flack med lätt stigning och utförslöpa följt av brantare backe och en utförskörning där en S-sväng med isfläckar ställde till det för en del.

Sprint är inte Olles starkaste gren och med tävling dagen före fortfarande kvar i benen var det lite trögt. Resultatet blev en 51:a plats av 102 i prologen och inget avancemang till kvartsfinalerna dit de 30 bästa avancerade. Målet var att ta sig vidare till kvartsfinalen så här var Olle inte riktigt nöjd.

Tuff bana

Fredag innebar vilodag. Då testades morgondagens banor, skidor och kroppen fylldes på med mat och vila inför lördagens 10 kilometer klassiskt med intervallstart. Dessvärre var det snöfall under hela fredagen så skidorna fick grundprepareras med hjälp av väderprognosen för nästkommande dag. Inte helt optimalt men Olle skulle starta efter klockan 12 så det skulle finnas tid under förmiddagen för mer test.

Lördag, strålande solsken och 7-8 grader kallt, perfekta förhållanden. 105 startande innebär största klassen på JSM där det tävlas i herrar eller damer 17/18 och 19/20.

Åter igen en tuff bana på fem kilometer med 179 höjdmeter klättring som skulle åkas två varv. Tre rejäla stigningar per varv för att verkligen ge utslag.

Lätt att förstå varför det fostrats nya aktuella stjärnor som Ebba Andersson och Frida Karlsson här på Hallstaberget.

Skönt kvitto

När första varvets tider deltider började ticka in syntes det att Olle satsade redan från början. Tolfte tid på första varvet var en offensiv start, men det gäller att spänna bågen för att vara med i främre delen av resultaten. Från att ha varit ett perfekt väder kom ett överraskande snöfall och en temperaturskiftning som gjorde att många fick ett sämre fäste och en ännu tuffare uppgift i backarna. Olles andra varv blev något långsammare, men han lyckades ändå hålla ihop det och korsade mållinjen som 16:e man med bara tre andra 17-åringar framför sig.

Totalt sett en mycket lyckad helg och ett skönt kvitto på att träningen och planen under första året på skidgymnasiet i Torsby gett resultat.

Säsongen börjar lida mot slutet och nu ställs blicken mot sista deltävling i Scandic Cup som avgörs o Kalix om två veckor.

LÄS OCKSÅ: Konstsnön – en framgångsfaktor i en blomstrande verksamhet