Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många med långtidscovid känner sig misstrodda: ”Skickas till psykologen”

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Många som har varit sjuka i covid-19 en längre tid uppger att de känner sig misstrodda av vården, säger Svenska covidföreningen till Sveriges Radio Ekot.

Flera menar också att vården har förringat deras symptom och att det finns de som har fått en felaktig psykisk diagnos.

– Vi har medlemmar som får allt från psykiska diagnoser i journalen till att de skickas till psykolog eller psykiatriker, säger Åsa Kristoferson Hedlund, ordförande i Svenska covidföreningen, till radion.

Socialstyrelsen, som bekräftar bilden men inte vet hur många personer som det rör sig om, utreder nu den här gruppen av patienter.

– Jag tror att det kan ha blivit så i några, eller många fall till och med, när man inte kände till sjukdomen bättre. Men jag tror också att alla därute har gjort sitt bästa i att utifrån den begränsade kunskap som fanns faktiskt ta hand om patienterna, säger Thomas Lindén vid Socialstyrelsen.

Har du drabbats av långtidscovid och vill berätta din historia? Hör av dig till [email protected] eller i inkorgen till vår Facebooksida.