Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många nya byggnader ska uppföras – bara industrilokalerna blir kvar av de gamla

Artikel 5 av 7
Superfängelset i Tidaholm 2025
Visa alla artiklar

Inte mindre än elva byggnader ska uppföras på det nya, utökade anstaltsområdet väster om Tidaholms tätort.
Av de gamla byggnaderna blir bara en kvar – industrilokalerna.

I somras togs nya tag kring den förstudie som tidigare gjorts kring anstaltens framtida inriktning. Kriminalvården ville jämföra kostnader och byggtid kring att bygga i säkerhetsklass 1 eller 2 respektive med typhus eller andra husmodeller.

– Vi landade i att det både blir lägre byggkostnader och snabbare genomförande om man väljer typhuslösningen, och att skillnaden mellan att bygga för säkerhetsklass 1 eller klass 2 är relativt liten i detta skede. En pilot med de nya typhusen genomförs nu på Skänningeanstalten och utifrån det ser vi att byggtiden kan kortas. Det blir också billigare att bygga i klass 1, och vid behov klassa ner till klass 2, än att göra tvärtom, säger  Christoffer Sunesson, chef på projektsektionen på Kriminalvårdens fastighetsenhet.

De första nya byggnaderna ska uppföras utanför nuvarande anstaltsmur. Tack vare det ska hela byggnationen kunna genomföras parallellt utan att dra ner på verksamheten.

Kvar av dagens byggnader blir bara industrilokalerna. Det är kanske inte så konstigt, då de är av yngre datum än övriga byggnader. I samband med fångrevolten 1994 brandhärjades dessa och fick därefter byggas upp från grunden.

Följande nya byggnader planeras:

* Fem bostadshus

* Två sysselsättningshus 

* En ny byggnad för inpasseringskontroll och administration

* En bevakningscentral

* En omlastningscentral

* Ett nytt centralkök

Nu går arbetet in i planeringsfasen. Uppskattningen är att anstalten kan stå färdig i början av 2025, förutsatt att inga större hinder infaller.