Frågan om att helt slopa sommartiden diskuterades vid måndagens informella transportministermöte i Graz. Merparten av EU:s medlemsländer gjorde tummen upp till att lämna tidsomställningarna bakom sig.

Där emot ser det inte ut att ske redan nästa år, vilket först var tanken. Istället finns ett brett stöd bland EU-länderna för att vänta med ändringen till år 2021 för att på så vis ge till exempel flygbolagen tid att anpassa sig.

– Om vi gör det 2019, som kommissionen föreslagit, så kommer det inte att få stöd av en majoritet, säger Norbert Hofer, transportminister i EU:s nuvarande ordförandeland Österrike, till TT.

Sverige är ett av länderna som är mer skeptiska till en ändring av sommar- och vintertid. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har dock tidigare sagt att han inte räknar med att Sverige kommer att invända mot förslaget – men att han samtidigt vill avvakta en svensk utredning som ska vara klar i november, enligt TT.

En mer formell ministerdebatt om förslaget väntar vid transportministrarnas nästa EU-möte, i Bryssel i början av december.