Precis innan premiären av dokumentärkörverket Hjässan är kal, när tidningen fick en liten pratstund med henne, var producenten Annica Carlsson Bergdahl pirrig.

– Det är fantastiskt att få vara på Åbergs plåt och det har varit ett fantastiskt samarbete med kommuner och näringsliv, säger hon.

I körverket sjunger män ut om medelålders mäns tankar om livet, om att jagas av prestationskrav, att åldras och inte klara av lika mycket som förr såväl som att inte längre skämmas för sina tårar. Kören består av Volvo Skövde manskör med medlemmar i åldrarna 19-90 år samt tio professionella sångare som leddes av körledaren Elisabeth Backhaus.

I publiken var det över hundra personer som kom för att lyssna.

Öppenhjärtliga män

Körverket är baserat på 20 djupintervjuer med män mellan 50-73 år, där majoriteten kommer från Skaraborg. Annica Carlsson Bergdahl har gjort intervjuerna där männen var väldigt öppenhjärtliga om sina tankar och känslor.

Idén till detta fick hon efter att ha gjort ett liknande projekt där kvinnor sjunger om klimakteriet. Då funderade hon på hur är det för män?

Djupintervjuerna med de 20 männen har poeten Lina Ekdahl gjort poesi eller låttexter av, som sedan tonsatts av Paula af Malmborg Ward. På söndagen var det premiär av körverket på Åbergs plåt i Tidaholm, en lite ovanlig plats för körkonsert.

– Jag tycker att det är spännande att inte vara i en traditionell konsertlokal. Det här är en manligt kodad miljö där vi nu ska få höra om mäns känslor. Jag tycker om den kontrasten, förklarar Annica Carlsson Bergdahl.

Även utställning

Hjässan är kal har också blivit en vandringsutställning som just nu finns på Skövde kulturhus med fotografier av Elisabeth Olsson Wallin samt en bok.

– Jag gillar att jobba på flera olika arenor där människor kan mötas och börja prata om det.

I mars kommer det gå att höra Volvo Skövde manskör sjunga Hjässan är kal i manligt kodade miljöer i Skövde och Vara, fler konserter kan också tillkomma. Utställningen ska också till fler kommuner i Skaraborg, i sommar kommer den till Tidaholm.

Relaterat till artikeln