Vädret har under den här sommaren varit extremt varmt med många värmerekord i vårt avlånga land. På grund av den extrema torkan som leder till brandrisk i stora delar av landet råder det eldningsförbud på många håll.

Men vad innebär egentligen ett eldningsförbud?

Jo, det innebär att all eldning utomhus är förbjuden. Det enda undantaget som finns är grillning på egen tomt och då på obrännbara underlag som sten och grus.

Många bränder orsakas av grillning och då framför allt av engångsgrillar. En av de vanligaste brandorsakerna vid grillning är att man tömmer resterna i en soptunna trots att det finns glöd kvar. Gräset som engångsgrillen står på kan lätt ta eld eftersom engångsgrillar kan bli väldigt varma.

– Det är också många stadsbor som inte förstår att då det råder eldningsförbud så får man inte ens grilla. Vanligtvis kan man tillåta grillning på särskilt anordnade grillplatser, trots eldningsförbud, men i denna extrema vädersituation så tillåter inte berörda kommuner eller Länsstyrelsen ens det, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

På grund av den extrema torkan och risken för bränder i skog och mark har nu till exempel Claes Ohlson, Ica, Coop och Byggmax slutat att sälja engångsgrillar.

Om man bryter mot eldningsförbudet riskerar man att polisanmälas för allmänfarlig vårdslöshet som i sin tur leder till böter eller i värsta fall fängelse.