Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rogers hjärta stannade när han vilade – då räddade hustrun Marianne livet på honom

Roger Gustafsson vilade på soffan hemma i Lidköping när hans hjärta plötsligt stannade. Tack vare att hustrun Marianne blixtsnabbt satte igång med hjärt- och lungräddning räddades hans liv. HLR-funktionen vid Skaraborgs Sjukhus fick äran att dela ut Svenska HLR-rådets medalj till Marianne Gustafsson.

– Det gick per automatik. Jag tackar alla HLR-kurser jag gått, säger Marianne Gustafsson om dramatiken när hon räddade sin make med hjärt-lungräddning.

HLR-funktionen Skaraborgs Sjukhus (SkaS) fick den stora äran att dela ut medalj för räddande av liv vid plötsligt oväntat hjärtstopp till Marianne Gustafsson i samband med ett instruktörsmöte den 8 maj vid SkaS Lidköping.

Medaljen delas ut till den som medverkat vid livräddande insats i samhället. Och det var en synnerligen välförtjänt medaljör.

Marianne Gustafsson har berättat flera gånger om dramatiken som utspelades i hemmet den där februaridagen. Det var när hon uppmärksammade konstiga ljud från rummet där maken Roger låg och vilade, som hon förstod att allting inte stod rätt till. Marianne Gustafsson reagerade snabbt och försökte få ned maken på golvet. När detta inte gick drog hon ner honom i soffan och började med kompressioner.-Samtidigt behövde jag ringa 112 och fick rusa och hämta min mobiltelefon, berättade hon för NLT.

Medan Marianne Gustafsson fortsatte med kompressionerna med ena handen slog honnumret med den andra. När hon som hon säger ”rabblat det hon skulle” fortsattehon hjärt- och lungräddningen oavbrutet tills räddningspersonalen kom fram och kunde ta över.

Hon kan inte beskriva vad som egentligen hände.

– Jag bara gjorde det. Jag tänkte inte utan det gick per automatik. Det har att göra med att jag gått flera kurser i hjärt- och lungräddning på jobbet som förskollärare, säger Marianne.

Karin Frisén-Kollberg, HLR-samordnare vid SkaS, delade ut medaljen och säger så här:

– Vi vill påminna att regelbunden HLR-träning är viktigt. Det borde alla träna på minst en gång per år - men gärna oftare.