Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marie samlar prylar från förr

Marie Lindahl samlar på för föremål från 50-, 60-, 70- och 80-talen. – Det är en del av mig, en livsstil och ett intresse som jag aldrig blir riktigt klar med.

När man kliver in i Marie Lindahls lilla tvårumslägenhet på Norrmalm slås man genast av mängden retroprylar från 50-talet och framåt. Här finns stolar i plast, porslinsföremål, klänningar, burkar, brickor, telefoner, Pez-figurer och väldigt mycket annat.

Men det är inte bara för att titta på. När Marie häller upp kaffe gör hon det ur en klassisk orange tv-kanna i gulbruna koppar från Gefle porslin.

– Jag gillar att använda grejerna. Dessutom så är det ju miljövänligt att återanvända gamla saker, säger Marie.

– Det finns en keramikskatt i Sverige. Till exempel ananaserna från Guldkroken i Hjo. De är jättefina och kan vara värda upp emot 1 000 kronor om de är i rätt färg.

Annars är det inte det ekonomiska värdet som driver Maries samlande.

– En av mina absoluta favoriter är en knallgul väska gjord i plast, som jag köpte för 30 kronor.

Till vardags jobbar hon som skolkurator på Fågelviksgymnasiet i Tibro, men hennes fritid har mer och mer tagits över av jakten på gamla, snygga föremål.

– För två år sedan såg det inte ut såhär i lägenheten. Det var då mitt intresse för retro- och vintage började på allvar och jag började leta grejer på internet, olika loppmarknader och second hand-butiker.

I sovrummet hänger klänningar i glada, blommiga 70-talsfärger – grönt, brunt, orange och grönt.

– De har jag köpt av en tjej som heter Elin och har ett instagramkonto som heter "Greetings from Püsseldorf". Hon har sytt dem av tyger som såldes på Ikea i mitten på 70-talet och är designade av Anna-Lena Emdén.

I badrummet finns en spegelhylla med massor av miniparfymflaskor, som Marie samlade under gymnasietiden.

– Det sägs att om man har tre av någonting, så är det en samling. Så ja, jag är nog en samlare. Det är en del av mig, en livsstil och ett intresse som jag aldrig blir riktigt klar med.

I vardagsrummet finns hyllor med glasvaser, smycken gjorda av plast, rosa Rörstrandsvaser från 80-talet och en knallröd telefon i form av en mun. Här syns också vinylskivor, posters, och kassetter med idolen Madonna.

– Jag blandar nytt och gammalt. Det är färger och mönster som tilltalar mig, säger Marie och visar en röd Bergdala-vas.

Här står också två stolar i vit plast.

– De heter Skopan och såldes av Ikea på 70-talet. De är fina men jag sitter inte så ofta i dem, säger Marie.

Hon publicerar bilder på sina föremål på Instagramkontot "melretro82". Här finns hundratals bilder på Maries föremål och hon har över 1 200 följare.

– När jag började hade jag ingen aning om hur stort retro är på sociala medier. Här träffar jag vänner och kommunicerar med likasinnade över hela världen. Jag har också startat ett specellt konto för Pez-figurerna.

– Det är många av mina kollegor och vänner här omkring som vill komma hem och titta på samlingarna.

Marie har full koll på alla föremål och rabblar formgivare, årtal och fabrikat i en rasande fart. Hon har även planer för den framtida verksamheten.

– Det är bara en tanke än så länge, men det vore kul öppna en liten butik inspirerad av 70- och 80-talet.

Marie menar att retroprylarna är mer än bara föremål.

– De speglar historien och folkhemmet och man kan se spåren av den gamla designen även i nyare saker. Det gamla kommer igen, säger Marie Lindahl.

Fler hemma hos-reportage kan du läsa här:

Helen och Bengt bor mitt i naturen: