Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med folkvett kommer man rätt långt – även som "strögare"

Efter en näringslivsfest härom året satt jag efteråt på redaktionen och lade upp ett bildspel till vår sajt. Uret var väl typ halv två på natten. Då inträffade jordbävningen. Vi kan kalla den någon form av musikalisk jordbävning.

Det dånade i hela kåken, skyltfönstren "bragade" så jag på fullt allvar trodde att de skulle blåsas in.

Sakta gled ett stort svart fordon förbi i mörkret för att stanna till en bit ned på Torggatan. Tordönen fortsatte. Sedan blev tyst förutom spridda fylleskrål. Efter någon minut tog terrorn tog ny fart.

Det var helt omöjligt att koncentrera sig på jobb. Undrar i så fall hur lätt det var att sova för stackarna som bor utmed gatan. Topplocket var på väg att ryka, men någon form av självinsikt gjorde att jag insåg att det inte var läge att gå ut och gorma mot fyllehopen.

Hursomhelst gled "likbilen" vidare efter en tio minuter, oljudet tonade ut för att drabba andra.

* * *

Kommer att tänka på detta i samband med att jag läste kommentarerna på Facebook till en insändare i helgen. Avsändaren var hjärtligt trött på buslivet i centrum och hade flera drastiska åtgärder på förslag. Jag tänker inte recensera dem utan istället reflektera hur polariserande insändaren blev.

Förbluffande många tycker att det är helt okej att bära sig åt. "Sluta gnäll och flytta ut på landet", "vi har alla varit unga, låt dem hålla på också."

Sedan fanns det förstås de som likt insändarskribenten vill stänga ned hela centrum redan tidigt på kvällen och all service med den.

För den som orkar tänka efter lite torde vara självklart att vägen fram ligger lite mittemellan, ungefär som vanligt.

Det är rent oförskämt att skuldbelägga de - oftast äldre - som bor centralt för att de inte uppskattar vrål och skrål. När man blir gammal och inte längre så rörlig är det ett logiskt val att bo centralt där det är nära till butiker, apotek och vårdcentral. Dessutom ger detta nödvändig rörlighet på bostadsmarknaden och yngre generationer kan flytta in i hus och bilda familj.

Å andra sidan är ett levande centrum också viktigt. Motorintresset är stort bland tidaholmare och "raggarkulturen" väl förankrad. De flesta av oss uppskattar att se välputsade och fina bilar glida fram i sommarkvällen. Att folk cabbar ned, strögar, är glada och har stereon på rimlig nivå får man räkna med, åtminstone fram till midnatt på helgerna.

Det är inget som hindrar att man fortsätter "cruisa" efter tolvslaget heller, men däcktjut och bullrande baskaggar, nej tack!

Med folkvett kommer man rätt långt, tyvärr är det så att vissa helt saknar det. Det är problemet!

* * *

Återigen har ett rån begåtts i Tidaholm. Jag antar att den som härjade i vintras sitter bakom lås och bom nu, så det här torde vara en ny förmåga. Det lär ha funnits många iakttagelser eftersom det hände tidig kväll/sen eftermiddag. Och cyklar man omkring fullt maskerad drar man onekligen blickarna till sig. Och nu på fredagslunchen kom beskedet att polisen anhållit en misstänkt.

Slutligen en varm tanke till butikspersonal som utsätts för den här råa behandlingen av skrupelfria personer. Detta ska ska självklart inte behöva hända någon. Skönt för dem att veta att den som gjorde det nu med stor sannolikhet är haffad av lagens långa arm.