Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mian Lodalen gästar litteraturpodden

Artikel 11 av 14
Smålands litteraturpodd
Visa alla artiklar

Författaren och journalisten Mian Lodalen gästar Smålands litteraturpodd. I ett samtal med Emilia Söelund berättar hon om uppväxten i Jönköping och om engagemanget för utsatta ungdomar. Hennes senaste bok handlar om psykisk ohälsa bland unga.

– Jag skrev mig in i en försoning med Jönköping, säger författaren i poddavsnittet.

Mian Lodalen berättar att hon lämnade skolan med bottenbetyg och bara fick en etta i svenska. Skrivlusten lyckades lärarna trots allt inte kväva och därför har hon idag ett stort antal romaner, krönikesamlingar och antologier bakom sig.

Just nu är Mian Lodalen aktuell med ungdomsboken "I döden för dig" som hon har skrivit tillsammans med socionomen Maria Ahlsdotter. Boken handlar om två vänner som kämpar med sociala problem och psykisk ohälsa. Läget är så illa att den ena huvudpersonen överväger ett självmord.

– Det är förbjudna tankar, men de är vanligare än man kan tro. Psykisk ohälsa bland unga är ett högaktuellt ämne och vi måste prata om det. Få saker gör mig så upprörd som att vi inte tillsätter tillräckligt med resurser för att ta hand om nästa generation, säger Mian Lodalen.

Intervjun spelades in tidigare i år, men publiceras nu med anledning av prideveckan Qom ut i Mian Lodalens gamla hemstad. Författaren, som har gett ut flera betydelsefulla böcker om samkönad kärlek, har nu även skrivit två lättlästa böcker med detta tema.

–Det var de första någonsin. Min dröm är att skriva en hel serie säger hon.

Du kan lyssna på litteraturpodden i spelaren eller genom att klicka på denna länk. Det går också att lyssna direkt i din poddapp. Sök på Smålands Litteraturpodd.