Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: ”Arne Andersson satte Klämmesbo på kartan”

Klämmesbobygden har förlorat en av sina äldsta innevånare.
Arne Andersson var en minnesgod man med stor känsla för detaljer och ett stort patos. I hela sitt liv var han hembygden trogen och dess ständige förkämpe.

Vem var det, om inte ”Arne på Gä´ert”, som efter andra världskriget for till Gottröra utanför Uppsala och monterade ner den militärbarack som sedan blev bygdegård.

På Klämmesbo gård byggde han genom åren upp en imponerande samling fordonshistoria. Många är de grupper som besökt hans fantastiska samling av traktorer och andra åkdon. Med sin fordonssamling satte Arne Andersson Klämmesbo på kartan för alla teknikintresserade.

Vi som var med och sammanställde boken om Klämmesbo fick genom Arnes goda minne lära oss mycket om den utveckling som skedde under 1900-talet från depressionsårens 30-tal och fram till våra dagar. Han berättade bland annat om hur studiecirklar blev ungdomens verktyg på landsbygden för att släcka den starka hungern efter nya kunskaper. Det fanns inte möjlighet att fortsätta studera på realskola och läroverk när familjejordbruket krävde fler armar i arbete. Men engelskacirklarna tyckte han var för svåra. Likväl, var han över på de brittiska öarna och besåg flera tekniska museer på 1950-talet, så språkkunskapen var nog inte allt för skral.

Arne hade genom åren skrivit ner mycket om sitt liv och sin släkts historia. Han hade även nogsamt dokumenterat bilismens intåg och framväxt i vårt land samt jordbrukets mekanisering. Allt sitt material ställde han till bokprojektets förfogande och vi är tacksamma att vi fick väva in hans texter i boken om Klämmesbo. På detta sätt är Arnes stora kunskaper och hans detaljrika minnesbilder bevarade för kommande generationer.

Studiecirkeln om Klämmesbos historia genom Lena Jonsson och Yngve Larsson