Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Jan-Erik Ståhl en av stadens största profiler

En av Tidaholms mest kända personer, Jan-Erik Ståhl, har gått ur tiden.

Jan-Erik Ståhl började 1952 som lärling i Göstas Motorservice, sedan fortsatte anställning i samma bransch hos välkända Tidaholmsfirman "Simons".

1957 startade Jan-Erik egen cykelverkstad som inrymdes på gården till det hus på Västra Drottningvägen där han var född och uppvuxen. Jan-Erik hade redan i unga år ett stort tekniskt intresse för bilar och motorer och lärde sig snabbt yrket som reparatör. Snart utökade han sin verksamhet med att sälja cyklar och mopeder. I takt med tiden byggdes verkstaden ut med en intilliggande utställning och lagerlokal. Med detta hade företaget startat en resa som ingen kunde förutspå vad som skulle bli i framtiden.

Intresset för mopeder växte och blev en samling som ökade med åren till hundratals mopeder. Intresset för tidaholmarens mopeder spred sig över hela Sverige som resulterade i en riksomfattande utställning med namnet "Två hjul och en hästkraft". Vid återinvigningen av tekniska museet i Stockholm var Jan-Erik speciellt inbjuden att närvara och fick efter succén med mopedutställningarna runt om i Sverige äran att överlämna denna bok till HM Konungen Carl-Gustav, där en ung "Puch-prins" finns med på foto.

När mopeden fyllde 50 år skickade Jan-Erik 2001 in en skrivelse till Posten med förslag om frimärken och mopedmotiv. Fyra år senare gick hans dröm i uppfyllelse - mopederna blir frimärksmotiv i utgåvan "Älskade mopeder" med valören 5,50 kronor där Jan-Erik själv syns på ett av frimärkena.

Till Tidaholms permanenta utställning har han skänkt fem mopeder och en riklig samlad information och rekvisita omkring mopeden.

Många generationer tidaholmare och främst ungdomar var vid otaliga tillfällen på besök i Ståhls verkstad för att hyra hans eka som låg utmed ån Tidan vid "Koma". Vi som kom från "Solkullera", Hägne" och "Tuvan" hade samlingsplatsen "Koma" inte långt från cykelverkstaden.

Jan-Erik hade ett stort kontaktnät som sträckte sig långt utanför Tidaholm, varför verkstaden under alla år besöktes av såväl äldre som yngre personer som i social gemenskap fick en pratstund om något intressant, titta på utställningen eller få dela en bra historia.

Jan-Erik var en sann nykterhetsvän och var sedan tidig ungdom medlem i IOGT-NTO, där också Ordenshuset i alla år funnits som närmsta granne.

Jan-Erik Ståhl ingår med stor heder bland övriga föregångare i Tidaholm som med sina stora yrkeskunskaper och oavbrutet arbete utfört storartade och mångskiftande kulturgärningar, som har uppmärksammats, satt sin prägel och blivit kända i stora delar av vårt land.

Våra tankar går till hans hustru och livskamrat Vivi i sorgens svåra stund.

Ove Skatt