Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mottagningar stänger tillfälligt under pandemi

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Flera verksamheter vid Skaraborgs sjukhus har nu tillfälligt stängt när sjukhuset ställer om och samlar resurser för att möta det ökade antalet covid-19-patienter. Flera mottagningar har för närvarande stängt och all kirurgisk verksamhet har flyttats från Falköping till Skövde.

Skaraborgs sjukhus är nu inne i en kraftig omställning av sin verksamhet för att möta corona-pandemin.

– Vi riggar sjukhuset för att öka antalet pandemivårdplatser. Patienter med covid-19 kräver speciell vård med skyddsutrustning. Vi behöver också utöka IVA (intensivvårdsavdelning), säger sjukhusdirektör Jörgen Thorn.

Personal med IVA-kompetens som normalt jobbar någon annan stans på sjukhuset kan förflyttas till IVA. Det sker även utbildning av personal som får nya arbetsuppgifter när sjukhuset ställer om för att hantera pandemin, som att arbeta vid vårdplatserna där covid-19-patienter vårdas eller med intensivvård för dessa.

Frånvaron bland personalen har varit något högre under mars jämfört med 2019 bland annat med anledning av riktlinjerna att man ska vara hemma om man känner sig det minsta sjuk.

För att kunna prioritera att möta pandemin men också fortsätta med annan akut vård som inte kan vänta har vissa verksamheter tillfälligt stängts.

På Skaraborgs sjukhus Falköping har nu verksamheten vid Dagkirurgiskt centrum helt stängts.

– All kirurgisk verksamhet från Falköping har flyttats till Skövde, verksamheten koncentreras och operationspersonal utbildas för att jobba på IVA, säger Jörgen Thorn.

Drop in-mottagning för röntgen i Falköping och Mariestad har tillfälligt stängts och verksamheten koncentrerats till Skövde och Lidköping.

Gynekologimottagningen i Lidköping är tillfälligt stängd, verksamheten är koncentrerad till Skövde.

I Mariestad är även barn- och ungdomsmedicin stängd för tillfället, med hänvisning till sjukhuset i Skövde.

På Skaraborgs sjukhus Skövde är sömnmottagningen tillfälligt stängd. Verksamheten vid stroke-enheten i Skövde fortsätter, men stroke-mottagningen är stängd.

Jörgen Thorn betonar att det i detta läge snabbt kan ändra sig hur olika enheter håller öppet.

– Detta är här och nu, imorgon kan det se annorlunda ut, säger han.

Jörgen Thorn tycker att medarbetarna gör stora insatser när nu sjukhuset snabbt ställer om för pandemin.

– Personalen gör ett fantastiskt jobb och är väldigt flexibla. Hela sjukhuset har nu ett stort fokus på att klara den här situationen och göra det allra bästa för våra patienter, säger Jörgen Thorn.

Fredag 20 mars fick den första patienten med covid-19 vård på Skaraborgs sjukhus. Sedan dess har antalet patienter med covid-19 som får vård på sjukhuset ökat. På torsdagen var det 15 personer inlagda för denna sjukdom på Skaraborgs sjukhus, varav tio fick intensivvård. Två patienter har avlidit till följd av covid-19 på Skaraborgs sjukhus.

Det görs olika scenarier för när det kommer att bli som flest patienter som vårdas på Skaraborgs sjukhus i denna pandemi.

– Vi tror att det blir en successiv ökning under de närmsta veckorna, vi ligger lite efter utvecklingen i Göteborg, säger Jörgen Thorn.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg vårdades på torsdagen 95 personer för covid-19, varav 35 på intensivvårdsavdelning.