Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närhälsan börjar med drive-in-test för covid-19

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Under onsdagen kan tidaholmare med milda covid-symptom börja få svar på om de bär på sjukdomen eller inte. Närhälsan börjar nämligen erbjuda kostnadsfria drive-in-tester. – Vi har ingen aning om hur stort intresset kommer att vara, säger vårdcentralschefen Åsa Zöögling Ålebring.

Länge har det endast varit svårt sjuka samt vård- och omsorgspersonal som testats för covid-19, men nu blir det ändring på det.

Med start i veckan börjar Närhälsans vårdcentraler i Västra Götaland erbjuda tester för personer med milda covid-19-symptom. På Närhälsan i Tidaholm planerar man att börja med kostnadsfri drop-in-provtagning under onsdagen. Därefter kommer möjlighet finnas att testa sig mellan klockan 9.00 och 12.00, måndag-fredag.

–Vi kommer att starta i blindo. Det är jättesvårt att förutse hur stort intresse det kommer att vara. Vi har verkligen ingen aning, säger Åsa Zöögling Ålebring.

Kom i bilen

Provtagningen kommer ske genom topsning av näsa eller svalg. På vårdcentralens baksida kommer personalen ta emot bilburna patienter i en drive-in. Tanken är att man ska hålla sig kvar i bilen under hela testtillfället.

– Det minskar risken för smittspridning. För personalen är det givetvis full skyddsutrustning som gäller. Alla som kommer för tester ses som potentiellt smittbärande, förklarar Åsa.

Har man inte möjlighet att anlända i bil uppmanas man att följa instruktioner på plats.

Inte sjuk? Stanna hemma

Vårdcentralschefen poängterar att det är viktigt att man bara kommer för provtagning om man har pågående covid-symptom.

– Detta är inget antikroppstest som visar om man haft viruset eller inte, utan det visar endast på om man har en aktuell virusinfektion. Därför är det viktigt att man ska ha haft symptom i minst 24 timmar innan man gör testet för att få ett korrekt provsvar.

Har det varit stor efterfrågan på tester som dessa?

– Vi har ju inte haft rutinerna att provta på det här sättet innan, de kom i måndags. Men vi märker helt klart att det finns ett intresse.

Leverans under tisdagen

Under tisdagen förväntas provmaterial levereras till vårdcentralen.

– Jag hoppas det dyker upp så att vi kan komma igång med testerna imorgon (onsdag). Vi hänvisar till vår hemsida för den senaste informationen. Där kommunicerar vi om vi exempelvis om skulle få slut på provkit och liknande, säger Åsa Zöögling Ålebring.