Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närhälsan Tidaholm tvingas pausa vaccineringen - flera hundra drabbas

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Smittskyddsinstitutet valde under tisdagen att pausa Astra Zenecas vaccin. Det innebär att Närhälsan i Tidaholm får ställa in vaccineringen för flera hundra personer.
– Vi når inte ut till alla på så kort varsel utan vi får hänvisa till vår hemsida för ytterligare information, säger vårdcentralschef Åsa Zöögling Ålebring.

Idag kom beskedet om att Folkhälsomyndigheten tillfälligt stoppar användningen av Astra Zenecas vaccin. Det har skett i flera länder och bakgrunden är att det finns de som vaccinerat sig fått blodproppar. Orsaken och eventuellt samband ska nu utredas under tiden pausas alltså användandet av detta vaccin.

– Vi hade bokat in ett stort antal personer och har inte möjlighet att sitta och ringa till alla. Vi hänvisar istället till vår hemsida för information. Där står allt man behöver veta, säger Åsa Zöögling Ålebring.

Under onsdagsförmiddagen kommer man att kunna vaccinera de som har annat vaccin än Astra Zeneca.

Läs mer: Så påverkar vaccinstoppet VGR – en tredjedel av doserna var från Astra: √ Kasserar doser √ Bokar av vaccination

Läs mer: Så många i Tidaholm har fått vaccin – ligger sist i Skaraborg

– Det räcker enbart till dem på förmiddagen. De som var bokade på eftermiddagen måste vi tyvärr avboka.

Den största delen av Närhälsans tillgängliga vaccin denna vecka var just Astra Zenecas vaccin.

– Fredagens vaccination kan genomföras som tänkt eftersom vi då har tillgång till ett annat vaccin.

De som drabbas nu i veckan är personer i åldersgruppen +75.

– Vi hade till och med börjat med +70 i morse när vi fick avbryta.