Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nickar kan förbjudas inom ungdomsfotbollen

Att nicka en fotboll kan i framtiden förbjudas inom ungdomsfotbollen. Det menar Svenska fotbollförbundets landslagsläkare Magnus Forssblad i en intervju med SVT.

– I USA har de förbjudit yngre spelare från att nicka. Den frågan är uppe i Uefa i två parallella forskningsprojekt som tittar på det. Om det skulle visa sig att det är uppenbart att det blir skador får vi också förbjuda det när det gäller ungdomsfotboll, säger han.

Bakgrunden är en ny forskningsstudie från universitetet i Glasgow som slår fast att professionella fotbollsspelare löper större risk att dö i demenssjukdomar än övriga befolkningen. Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet, hävdar att nickarna ligger bakom – något som kan innebära särskilda risker för barn.

– Nackmuskulaturen är inte helt utvecklad och det är svårare för ett barn att stabilisera huvudet så man ska låta bli att nicka när man är barn, säger han till SVT.

TT