Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nolltolerans mot alla former av byggfusk är en självklarhet

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Byggföretagen, bransch och arbetsgivarorganisation inom byggbranschen har nolltolerans mot alla former av fusk och svartarbete i byggbranschen.

Medlemsföretagen har aktivt valt att ställa sig bakom bra anställningsvillkor och förutsättningar för sund konkurrens i vår bransch. Tyvärr representerar vi inte alla byggföretag. 20 000 byggföretag har valt att stå utanför den organiserade delen av branschen. En hel del av dessa är sunda och ansvarstagande företag. Men tyvärr finns det också en hel del lycksökare. Företag som inte är intresserade av att följa lagar och regler. De har inte i branschen att göra. Vår bransch ska vara attraktiv, sund och säker.

Förra året bidrog Byggföretagens medlemsföretag med 37 miljarder till vår gemensamma välfärd. Det är väldigt mycket pengar, det motsvarar 20 000 gymnasielärare, 20 000 poliser och 29 000 sjuksköterskor. Hade vi haft en rakt igenom seriös byggbransch hade det kunnat vara ännu mer.

För att komma ännu en bit på den inslagna väg som Byggföretagen går i spetsen för vill vi att

√ Svenska myndigheter ska ta krafttag och hitta aktörer som struntar i lagar och regler.

√ Beställare i alla led av byggrelaterade tjänster måste ställa och följa upp krav som underlättar för seriösa företag att vinna upphandlingar.

Saker som redan görs av Byggföretagen och som också behöver belysas är exempelvis samordning av det nationella projektet Sund konkurrens & Schyssta byggen tillsammans med fack, myndigheter och näringsliv för att stävja den osunda konkurrensen.

Vi bistår medlemsföretag med konkreta tips hur man kontrollerar underentreprenörer och håller sin verksamhet fri från fusk.

Vi har tagit fram Råd & tips vid anlitande av underentreprenör, en guide med konkreta tips till byggföretag för hur man håller sin verksamhet fri från fusk.

Så nästa gång du ska anlita en byggare – kolla på vår hemsida om denne är medlem.

Maria Skoog

Verksamhetschef Byggföretagen Skaraborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel