Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar jakten på dopade i Skaraborg

De tar ett antal utövare varje år. Den som samordnar arbetet i organisationen Dopningsfritt Skaraborg är Jenny Aronsson. – Vi ska snart starta en större testverksamhet i området, säger drogförebyggaren.

Projektet är ett samarbete mellan Skaraborgs kommuner, träningsanläggningar, polisen, folkhälsoenheten.

Samarbetet syftar till att försvåra användandet av dopningspreparat. Ett avtal är framtaget som skrivs på av medlemmarna på anläggningarna och som möjliggör dopningstester. Avtalet är ett unikt arbetsverktyg för anläggningarna och ett sätt att kunna erbjuda dopningsfria träningsmiljöer.

Dopad stängs av

Avtalet ger möjlighet att stänga av de som använder dopningspreparat, på de anläggningar som ingår i samarbetet under 24 månader. Alla som stängs av erbjuds kontakt med specialisterna på dopningsmottagningen i Örebro. Drygt 50 träningsanläggningar i Skaraborgs 15 kommuner ingår i samarbetet.

– Även om vi tar dem är det viktigt att vi samtidigt erbjuder hjälp för den här typen av missbruk, förklarar Jenny Aronsson.

Olika kommuner har olika metoder och därför är det svårt att få fram någon exakt statistik om antalet som ertappats.

– I Skövde får de lämna ett urinprov hos socialtjänsten och under 2017 hade vi fem sådana fall, fortsätter Jenny.

Ett annat problem finns i att många av de här preparaten används utanför gymen och idrottsvärlden.

Högt pris

Nyligen hade man en föreläsning med Mats Kardell, som var Sveriges första professionella kroppsbyggare. Men karriären hade ett högt pris, han förlorade allt på vägen: sin fysik, hälsa, familj och nästan sitt liv.

Den 9 mars föreläste han för en fullsatt sessionssal i stadshuset. Han berättade om dopningens drivkrafter och negativa konsekvenser utifrån sina egna erfarenheter.

Det har skrivits massor om Mats Kardell, om hans enorma framgångar; VM-silver, fyra SM-Guld, om hans liv som elitidrottsman, om hans hårda träning och extrema dieter och dopning.

– Det var egentligen startskottet för i år och vi hade bjudit in instruktörer, ägare och givetvis utövarna själva, berättar Jenny.

Och nu är det alltså snart dags för en större testomgång.

Läs om startskottet: