Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska årets Falbygdssocken 2018 utses

Förra året tog Åsarp hem "årets socken". Just nu pågår omröstningen för fullt om vem som ska ta hem årets pris. – Vi är nog uppe i några hundra röster, det är ett gott intresse, säger Lars Erik Kullenwall i juryn.

Årets Falbygdssocken har varit en given tradition under Falköpings Mekelmäss sedan 2004. Hittills har 13 socknar tagit hem det prestigefyllda priset. Har man väl vunnit s kan man inte vinna igen på tio år.

– Vi inspirerades av Ölands skördefest när vi drog igång tävlingen. De delade då ut priset "årets by", men vi tänkte att eftersom vi faktiskt har 51 socknar här så kör vi på "årets socken", säger Lars Erik Kullenwall, som tidigare var ordförande i Mat & Kultur.

Förra året tog Åsarp hem priset som årets socken.

– Det var väldigt många som hade röstat på Åsarp, så det var inget svårt val. Det roligaste med röstningen är alla olika motiveringar som kommer in. De kan vara riktigt kreativa, säger Karin Hermansson, som är kulturstrateg på Falköpings Kommun.

Vinnaren arrangerar

Traditionsenligt ska fjolårets vinnare arrangera invigningen av Mekelmäss och i samband med det dela ut priset till årets vinnare. Hembygdsföreningen Åsarp har redan planerna klara.

– Invigningen kommer att hållas i Ekehagens forntidsby den 28 september. Bland annat så kommer Emanuel Carlsson och spelar musik, vi kommer ha gratis provsmakning av grynkorv med tillbehör och sedan kommer eleverna på Åsarpskolan att göra en del aktiviteter, säger Fredy Neüman i Hembygdsföreningen.

"Gott intresse"

Röstningen stänger den 21 september. Rösta kan man antingen göra digitalt på Falköpings Kommuns hemsida, via en röstsedel som bland annat finns på bibliotek och hos hembygdsföreningarna, eller genom att skicka ett mejl till [email protected]

– Vi är nog uppe i några hundra röster, det är ett gott intresse och det är roligt att läsa alla motiveringar, säger Lars Erik Kullenwall.

Juryn består, förutom Lars Erik Kullenwall, av kommunfullmäktiges ordförande Patrik Björk, FTs krönikör Båsse Johansson, turistchef Klara Börjesson Ahlqvist och landsbygdsutvecklare Niclas Fällström. Vinnaren får ett diplom och ett minnesmärke i form av en blomsterlåda med skylten "Årets Falbygdssocken 2018".