Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska även Patrick Björck (s)änka skatten

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

För socialdemokraterna kommer makten främst. Det har vi sett de senaste dagarna, när Patrik Björck (S) och kollegor har lagt sig platt för Vänsterpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Bitterheten lyser igenom Patrik Björcks (S) artikel då M och KDs statsbudget vann riksdagens stöd, där vi genomför de vallöften som vi lovade väljarna. Årets statsbudget innehåller viktiga reformer för Sverige och Skaraborg – med tydliga prioriteringar för ökad trygghet, sänkt skatt för den som anstränger sig, ökad kvalitet i välfärdens kärna och satsningar på polis, tull och försvar. Dessa nödvändiga satsningar hade inte blivit av annars. Därtill har nu Patrik Björck och (S) kommit överens om att genomföra fortsatta skattesänkningar! till de med högst inkomster, genom att ta bort värnskatten, samt sänka skatten på arbete ytterligare.

Det är klart att även insändarläsare kommer att bli förvirrade, precis som många andra, när Patrik Björck (S) och Socialdemokraterna kommer försvara ytterligare skattesänkningar, främst till höginkomsttagare.

En statsbudget till skillnad mot en överenskommelse (som snarare är en önskelista utan finansiering) kräver att man prioriterar. Det ska vara ordning och reda i statens finanser och det ansvaret har M och KD tagit i vår statsbudget. Tydligt har varit hela tiden att kostnadsdrivande byggsubventioner i miljardklassen, som inte efterfrågats av branschen och som landar i byggherrars fickor, inte gett önskade resultat. De har inte lett till en explosion av nya billigare bostäder eller fått bukt på kostnadsutvecklingen inom byggsektorn. De fungerar helt enkelt inte och är dålig prioritering av gemensamma resurser, som inte är oändliga. De lägenheter som har byggts med stöd (då fördelningen sker efter kötid) har nödvändigtvis inte gått till just dem som har störst behov med lägst inkomster. Det finns inget i stödet som heller skulle ha garanterat det. Självklart tar vi ansvar för redan fattade beslut och därför genomförs redan beslutade projekt. Vi gör det vi lovade väljarna, inget annat.

Noterar även att överenskommelsen mellan S, MP , C, L och V nu även inkluderar fri hyressättning och att subventionerna inte kommer tillbaka i sin tidigare form. (S) och Patrik Björck (S) förlorade alltså även det slaget.

Dålig användning av skattebetalarnas pengar ska i papperskorgen. Däremot kräver bostadsmarknaden både på kort och på lång sikt nödvändiga reformer. Men den ekvationen klarade inte gamla Löfvén regeringen av att få på plats. Det beklagar vi. Sverige och Skaraborg står inför behovet av flera större reformer, bl a för fler bostäder. Kring det arbetet kommer vi att vara konstruktiva och bidraga med konkreta förslag och åtgärder. För det behöver Sverige och Skaraborg.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

Skattepolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel