I fjol var det första gången som Tidaholms lucia lottades fram bland de sju kandidaterna. Därmed blir det samma förutsättningar för de kandidater som utses. Det hänger inte längre på hur stor vänkretsen är och hur många som lämnar in sina röster.

Lotten föll på Tova Pettersson som kröntes till lucia i Tidaholms kyrka. Det blev en stämningsfull stund inramad av musik där Vulcans musikkårs pampiga insatser från läktaren präglade tillställningen. Lucian Tova Pettersson och tärnorna Moa Malmkvist, Fanny Ahoniemi, Stina Ögren, Klara Levin, Fredrika Karlsson och Nova Josefsson fick mycket uppmärksamhet och framförde klassiska luciasånger. Tina Kristoffersen fick äran att kröna lucian.

Under december hade tjejerna ett antal framträdande hos olika företag, föreningar och inrättningar. Obligatoriskt är besöken på kommunens äldreboenden.

Tova Pettersson kröntes till lucia i Tidaholms kyrka.

Foto Peo Jansson

”Går att kombinera”

Tova minns tillbaka på fjolåret med välbehag.

– Det var lite stressigt men kul. Jag och Stina spelar innebandy men lyckades kombinera både innebandy med framträdande.

Tova minns särskilt framträdande i Bibliotekshuset och i smedjan på Tidaholms museum/turistbyrå.

– I den mörka smedjan blev det en speciell stämning.

Hon uppmanat anhöriga att skicka in förslag till kandidater.

– Man lära känna nya vänner och har roligt tillsammans.

Tova går nu första året på samhällsvetenskapliga programmet på Rudbecksgymnasiet. På fritiden kombinerar hon innebandy och fotboll.

– Samhäll är en bra utbildningen eftersom jag inte vet vad jag vill läsa sedan om jag läser vidare.

Senast 14 oktober

Skicka in förslag på luciakandidater till VB-redaktionen. Senast den 14 oktober vill vi ha era förslag. Gör man det brevledes är adressen Västgöta-Bladet, Torggatan 4, 522 30 Tidaholm. Annars kan man komma in till redaktionen och lämna förslag alternativt lägga i postlådan utanför dörren. Märk kuvertet med ”Lucia 2019”. Det går också bra att mejla in till red.vb@vgt.se, skriv ”Lucia 2019” i ämnesraden.

Alla flickor fyllda 15 år och bosatta inom VB:s spridningsområde har rätt att anmäla sig.