Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny organisation följer Missing people i spåren

Nyligen genomfördes en stor sökinsats efter en försvunnen man i trakterna av Fagersanna. Via Missing people deltog ett stort antal frivilliga i sökarbetet men även organisationen Frivilliga insatser i kris och katastrof, FIKK hade sökpatruller på plats.

Jan-Olof Säll har varit engagerad i Missing people i stort sett sedan organisationen grundades för snart sju år sedan. Tillsammans med Jonas Sillerström är han en av två operativa chefer i den tio man starka ledningsgruppen som MP har i Skaraborg.

Jan-Olof var själv på plats under sökinsatsen i Fagersanna. Han bekräftar att även FIKK hade organiserat en del personer, men konstaterar att MP inte hade något samarbete med dem.

– Vi kommunicerar inte med FIKK under en sådan här sökinsats. Det får polisen göra, säger Jan-Olof Säll.

Bakom FIKK står Peder Schillerström, som är ordförande, samt verksamhetschefen Daniel Brodin. Peder var med och grundade Missing people och Daniel har varit den större organisationens ordförande tidigare.

Att de valde att lämna MP och istället starta FIKK beror enligt Jan-Olof Säll på gamla personliga schismer.

– Peder Schillerström var ordförande i MP, sen hände saker som inte var så bra och som gjorde att han valde att bilda en ny organisation, konstaterar Säll.

FIKK jobbar på i stort sett samma sätt som MP. Man har dock en bit kvar innan man är uppe på samma nivå som den väletablerade förebilden och har heller inte samma grundorganisation.

– De finns inte i hela Sverige och i Skaraborg finns kanske två personer som är engagerade. De strävar efter att bli lika stora, men vi har ett namn som gör att det är svårt att konkurrera i någon större utsträckning, konstaterar Jan-Olof.

Jan-Olof understryker att alla krafter givetvis är välkomna i sådana här sammanhang, men har samtidigt svårt att se behovet av två så likartade organisationer som MP och FIKK.

– Personligen tycker jag att det räcker med en organisation, inte minst för polisens skull. När Missing people är med vet de hur vi jobbar, så för deras skull tror jag det är enklare om det bara finns en organisation av frivilliga att jobba mot, säger Jan-Olof.

När det gäller den egna organisationen menar Jan-Olof att den nu är så väletablerad att han ser att den kommer att finnas kvar inom överskådlig framtid. Kanske är det också aktuellt att den får en ännu mer uttalad roll i samhället framöver.

– Tillsammans med Polisen och Hemvärnet är Missing people i dag en av tre stora aktörer som agerar vid människors försvinnande.

– Nu har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, börjat snegla på möjligheten att göra MP till en frivilligorganisation inom deras ramar och då kan det även bli fråga om andra uppgifter, säger Jan-Olof Säll.

Läs mer: Missing people sätts in efter försvunne Per-Erik