Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny rapport: Så mycket ökade kostnaderna för el, vatten och avlopp i din kommun

Stigande priser för el, vatten och avfall drar upp boendekostnaderna i Västra Götalands län. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

I Västra Götalands län har de sammanslagna kostnaderna för uppvärmning, el, vatten och avlopp, samt sophämtning ökat med 4,5 procent (4,8 procent i hela landet) mellan 2018 och 2019.

Det framgår av ett pressmeddelande från Nils Holgersson-gruppen.

Under samma period ökade inflationen med 1,9 procent (1,9 procent föregående år).

– I år ser vi att de flesta taxor ökar betydligt mer jämfört med andra varor och tjänster under samma period. Det kommer att påverka konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

I år stiger VA- priserna med 3,3 procent och avfallspriserna med 6,7 procent vilket är betydligt mer än den allmänna kostnadsutvecklingen.

– Sammantaget ger detta kraftiga höjningar i Västra Götalands län och det blir givetvis kännbart för länets konsumenter, säger Hans Dahlin, i pressmeddelandet.

Elpriset fortsätter också öka för länets konsumenter. Sedan 2018 har det totala elpriset ökat med i snitt 11 procent i Västra Götalands län. Detta kan jämföras med rikssnitten som är 12,3 procent. Den brant stigande prisutvecklingen fortsätter därmed.

Totalkostnaden för el ökar med 59 kronor i månaden per lägenhet i Västra Götalands län.

– Vad gäller elnätspriserna har vi höga förväntningar på att de nya reglerna för elnätsföretagens intäktsramar verkligen får effekt och ger mer rimliga elnätspriser för Sveriges konsumenter säger Dahlin.

Att skillnaderna mellan kommunernas avgifter och taxor är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i kundtäta orter. Men det förklarar inte hela skillnaden.