Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny säsong väntar vid Hornborgasjön

Tranräkningen är igång för året och till helgen öppnar naturum upp igen. – Det här är startskottet för våren. Nu börjar vårfåglarna samlas och besökarna likaså. Vårkänslorna stiger verkligen, säger Sofie Stålhand, föreståndare på naturum Hornborgasjön.

På måndagskvällen inleddes tranräkningen för året. Hornborgasjöns fältstations tranräknare fick då ihop 292 tranor.

Men siffran kommer så klart att stiga. Förra året slogs tranrekord den 3 april då hela 27 300 tranor räknades in vid Hornborgasjön.

Så några fler tranor lär hinna anlända innan söndag den 15 mars då det är dags för naturum Hornborgasjön att slå upp sina portar för säsongen.

Det utlovas boksläpp när den den lokala konstnären Lasse Holgersson släpper sin nya barnbok om Ture Trana. Den lokala fotografen och författaren Torbjörn Skogedahl kommer att hålla ett föredrag och visa bilder och berätta om möten med både däggdjur och fåglar.

På naturum kan besökarna också ta del av en ny utställning som har gjorts av eleverna på Broddetorpsskolan. Utställningen ”Naturens förvandlingar” skildrar hur en fjärils liv ser ut.

Utanför naturum ställer konstnären Urban Imberg från Skövde ut sina tranor av plåt i naturlig storlek. Dessutom finns Mikael Sunnerstrands akvareller med naturmotiv att beskåda inne på Galleri Doppingen.

– Det känns härligt att vara igång. Vi har väntat och planerat sedan i höstas och ser nu verkligen fram emot att välkomna alla besökare, säger Sofie Stålhand, föreståndare på naturum Hornborgasjön i ett pressmeddelande.