Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny styrelse för Kvinnohuset Tranan

Tisdagen den 26 mars höll Kvinnohuset Tranan Skövde sitt årsmöte på Quality Hotel Prisma.

Ordförande Marie Ekman hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

Till ordförande för mötet valdes Tobias Carlgren och till sekreterare valdes Julia Gustavsson.

Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året.

Den nya styrelsen består av Marie Ekman, ordförande, Lena Dalstam, vice ordförande, Eva Rehn, kassör, Pernilla Östberg-Nilsson, Bengt Ringkvist, Mattias Andersson samt Carina Eriksson.

Verksamheten har utökats med ytterligare en satellitlägenhet från årsskiftet och antalet volontärer har glädjande nog fördubblats under hösten.

Under 2018 har kvinnohuset fått flera gåvor och donationer från företag, föreningar och enskilda, och dessa har tagits emot med stor tacksamhet och som gjort vardagen lite lättare och lite ljusare för placerade kvinnor och barn.

Ordförande redogjorde för det IOP (Idéburet Offentligt Partnerskap) avtal som 8 av Skaraborgs 15 kommuner i Skaraborg tecknat med kvinnohuset from 1/1 2019. Detta innebär tyvärr 500.000 kr mindre i verksamhetsbidrag från kommunerna än tidigare, då alla 15 kommuner var med. Kvinnohuset förbereder sig nu för förändrade krav då det förstärkta barnrättsperspektivet ska börja gälla under 2019. Regeringens utredning ” Ett fönster av möjligheter” föreslår författningsändringar, som väntas träda i kraft den 1 juli och som bland annat innebär Kvalitetskrav i skyddat boende, att skyddade boenden ska vara tillståndspliktiga: man får ansöka om tillstånd hos IVO ( Institutionen för Vård och Omsorg) för att få bedriva verksamheten.

Skyddat boende blir en ny placeringsform, barnet ska få tillgång till hälso- och sjukvård samt barnets rätt till skolgång ska säkras. Barnet ska vara fredat från våld. Kvinnohuset ska då även ha jourpersonal tillgänglig året runt.

Kvinnohuset bedriver sen tidigare även våldsförebyggande arbete, såsom information ute på gymnasieskolor, föreläsningar till personal i socialtjänst och samhällsinformation till nyanlända kvinnor i SFI.

Kvinnohuset erbjuder även samtalsmottagning dagtid av utbildad personal och jourtelefon på kvällarna, som bemannas av volontärer.

Verksamheten har en viktig uppgift - att verka för ett samhälle fritt från våld och att stötta och hjälpa utsatta kvinnor och barn som söker skydd.

Kvinnohuset Tranan har en hemsida- kvinnohusettranan.se - där kan man läsa om hur man kan bli stödmedlem.

Årsmötet avslutades med en mycket god smörgåstårta och kaffe och kaka.