Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya amerikanska vaccinet godkänns – så fungerar det: ”Kommer inte räcka med en dos”

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

I samma veva som AstraZenecas vaccin tillfälligt stoppas, har ett nytt fått dispens – nu kan amerikanska vaccinet Janssen vaccineras med i Sverige.

Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket att man väljer att stoppa all vaccination från Astra Zeneca – då det kommit flera rapporter om blodproppar eller liknande svårigheter efter vaccination.

Nu avvaktar man EMA:s utredning innan man fortsätter med vaccinationen av AstraZeneca.

Under tisdagens pressträff med ett flertal svenska myndigheter med anledning av covid-19, tog Ulla Wändel Liminga på Läkemedelsverket upp att ytterligare ett vaccin fick dispens (tillfälligt godkännande) förra veckan – Janssen, från amerikanska Johnson-Johson, som profileras som ett en-dos vaccin.

Men personer som tar detta vaccin, liksom alla andra vaccin, kommer med största sannolikhet behöva återvaccineras – då inget vaccin verkar ge evig immunitet mot covid-19, sa professor Matti Sällberg till Sveriges Radio under måndagen.

– Det kommer inte räcka med en dos, utan det de har visat är att under en viss tid har man ett 67-procentigt skydd mot allvarlig och moderat covid-19. Men i det långa loppet kommer man självklart behöva ta fler doser, kommenterade professor Matti Sällberg till Sveriges Radio.

Janssen är liksom AstraZeneca ett vektorvaccin, och skiljer sig därmed från Pfizer och Moderna, som båda är mRNA-vaccin.

TT: Janssen-vaccinet bygger på en liknande princip som Astra-vaccinet, finns det anledning att misstänka risk för liknande biverkningar hos det vaccinet?

– Vad som kom fram i den stora studie som låg till grund för det godkännandet, det är att det finns en liten obalans i trombotiska händelser, alltså blodproppar av olika slag. Det var inte en tillräckligt stark signal för att man skulle dra slutsatsen att det är ett sannolikt samband med vaccinet. Men det här är en fråga som har en extra övervakning runt sig, det kommer att följas mycket noga med det vaccinet, säger Ulla Wändel Liminga under tisdagens pressträff.

Janssen kommer att bli tillgängligt i Sverige först i april.

Fakta: Fyra godkända vaccin

Hittills är fyra vacciner mot covid-19 godkända i EU och därmed även i Sverige.

Dessa vacciner kommer från Pfizer-Biontech, Moderna, Astra Zeneca samt Janssen, som ägs av Johnson & Johnson.

Till skillnad vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin.

I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus.

Denna teknik påminner om den som används för Janssens vaccin som även det är ett så kallat vektorbaserat vaccin som använder ett genetiskt modifierat adenovirus för att föra in den genetiska koden för spike-proteinet i cellen.

Källa: TT.

Fakta: Dispens för Janssen-Cilag AB

En dispens är ett tillfälligt godkännande att tillhandahålla ett i Sverige redan godkänt läkemedel, vars märkning på förpackning eller bipacksedel inte överensstämmer med vad som anges i godkännandet för försäljning.

Janssen-Cilag AB har ansökt om att få tillhandahålla ett vaccin mot covid-19 utan svensk märkning och som saknar bipacksedel samt unik identitetsbeteckning (2D-kod).

Syftet med en dispens är att möjliggöra tillgång på läkemedel som annars inte skulle kunna användas i Sverige, och därmed tillgängliggöra vaccin för allmänheten i ett snabbare skede.

Dispensen gäller längst till och med den 12 juni 2021. Efter detta datum får läkemedlet i utländsk förpackning, utan bipacksedel och säkerhetsdetaljer inte längre tillhandahållas på den svenska marknaden.

Källa: Läkemedelsverket