Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarna upptäckte blodpropp på Matilda som svenska vården missade: ”Jag gick runt som en tickande bomb”

Nackskadade Matilda har drabbats av ytterligare bakslag. Läkarna i Barcelona har upptäckt en blodpropp som svenska vården missat. – Jag gick runt som en tickande bomb, säger hon.

26-åriga Matilda Nordling är trött. Hon berättar att hon just nu har extra ont, något hon ska ringa läkarna i Barcelona och fråga vad det kan bero på. Hon tror att det beror på de blodförtunnande läkemedlen hon just nu tar för att lösa upp den blodpropp som hindrar blodtillförseln till hennes hjärna.

I flera år har Matilda kämpat med sina nackskador efter en incident på en gymnastiklektion. När hon genomgick en operation i Barcelona i december hoppades hon att lidandet skulle vara över. Hon friskförklarades och fick återvända till Lidköping.

Efter två månader ska värken efter operationen gå över, men Matildas hälsa blev bara sämre. När hon i slutet av februari återigen var nere i Spanien för ytterligare en operation upptäckte läkarna blodproppen.

– Det var tur att de upptäckte det nu, jag gick runt som en tickande bomb. Jag hade fått en hjärtinfarkt om man inte upptäckt den, säger hon.

I december var hon smärtfri utöver operationsvärk. Nu beskriver hon värken i nacken och hjärnan som brutal.

– Jag klarar inte av att göra någonting. Det spränger mot halsen och strålar ut i nacken. Värken är extrem och hjärnan svullnar. Om man haft en blodpropp i vaden så vet man att det inte bara gör ont på ett ställe, det strålar ut överallt, säger hon.

På Skaraborgs sjukhus menar man att blodproppen tillkommit nyligen, något som varken Matilda eller specialistläkarna i Barcelona tror på.

– Blodproppen har funnits hela tiden, men man har inte gjort någon röntgen på just det stället. I Sverige sa de att det bara var en liten förträngning. Men det stämmer inte. Den är som en sten, det finns inte en chans att komma igenom med en nål ens, så tätt är det. En propp som bildas på kort tid kan inte vara så stor och blockera så många blodkärl, säger Matilda.

Matilda har själv sett röntgenbilderna.

– Hur fan kunde man missa det? Det var som en stor svart prick. Jag såg blodproppen själv. Kanske handlar det om okunskap, jag vet inte vad det är för typ av läkare som tittat på bilderna.

Just nu fungerar hennes syn till tio procent på vänstra ögat, på det högra är hon så gott som blind. Hon kan se konturer men beskriver att hon inte kan urskilja ansikten.

Matilda beskriver proppen som ett isberg som långsamt ska smälta för att det ska vara säkert. Hon tar en maxdos av blodförtunnande läkemedel genom sprutor som hon sticker i magen morgon och kväll.

– Jag ska snart börja med tabletter. Det gör så ont i magen, det funkar inte med sprutor i flera månader.

Hon har ett planerat återbesök i Barcelona i början av april då man ska försöka utvärdera om behandlingen ger resultat. Hon remitterades till Universitetssjukhuset Örebro men när Matilda själv hörde av sig dit en dryg månad senare fick hon avslag på remissen.

– Jag frågade hur det gick med min remiss. De sa att de nekat remissen eftersom de inte opererar när proppen går upp mot hjärnan, bara mot hals och hjärta. På deras hemsida står det att de är specialister, det var därför läkaren skickade remiss dit.

Ansvaret att skicka remissen vidare föll åter på SkaS i Lidköping som skickat remissen vidare till Sahlgrenska.

– Jag tycker att man skulle skickat remissen från Örebro men där sa man att det inte ligger på deras bord. Det tycker jag var helt fel, har man remissen i sina händer har man ansvaret att skicka patienten vidare.

Matilda tror inte att remissen till Sahlgrenska kommer resultera i operation eftersom de där inte har specialister.

Beroende av sin mamma

Just nu är Matilda beroende av sin mamma som även hon har genomgått en operation av sina händer.

– Det är tur att hon är sjukskriven. Först tog hon ledigt i en månad för att ta hand om mig.

Nu säljer Matilda motvilligt sin lägenhet och flyttar in hos sin mamma på heltid. Hon känner sig tvungen att göra detta ifall hon behöver pengar till en operation.

– Jag älskar min lägenhet och mitt område, men det här är enda utvägen. Mitt liv har pausats. Allt rullar på men för mig har det stannat upp, säger hon.

Hon oroar sig för att det ligger stor press på hennes familj, men stöttningen från familjen gör situationen lättare för Matilda.

– Min familj håller ihop och stöttar varandra. Vi hjälps åt. Att jag alltid har någon att luta mig emot gör att jag själv orkar även när det är som jobbigast.

Tidigare har människor stöttat och skänkt pengar genom en insamling. Eftersom hon är i behov av mer vård är ännu en insamling startad.

– Vissa kommenterar att det är lurendrejeri, men de fattar inte hur jag har det. Den här insamlingen är superviktig för mig, varenda krona går till att jag ska få tillbaka mitt liv. Blir det pengar över lämnas de till Nackskadeförbundet.

Matilda berättar att läkarna i Barcelona hjälpt henne att hålla sig stark.

– De har varit så ärliga. Det fick mig att känna att det inte är kört. Jag har fortfarande hoppet kvar.