Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt coronabesked till gymnasieelever och krogar på gång – annars upphör rekommendationerna på söndag

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Flera coronaåtgärder upphör nu på söndag, om de inte förlängs. Besked till bland annat gymnasieskolor och krogar kommer i veckan.

Söndagen den 24 januari upphör Folkhälsomyndighetens rekommendation om att gymnasieskolorna ska hållas delvis stängda och i stället bedriva fjärrundervisning. Frågan är om eleverna kan komma tillbaka till klassrummen på måndag.

Folkhälsomyndigheten håller just nu på att se över sin rekommendation och diskuterar med Skolverket och regeringen. FHM kan sätta ner foten på tisdag eller onsdag.

Folkhälsomyndigheten gick i början av december ut och rekommenderade gymnasieskolor att övergå till fjärr- och distansundervisning från den 7 december till 6 januari. Därefter förlängdes rekommendationen att gälla till den 24 januari.

Enligt uppgift till TT anser FHM att det ur folkhälsoperspektiv är en fördel att kunna öppna upp något och kunna ha en kombination av distansundervisning och undervisning på plats.

Men i beslutet måste också andra faktorer vägas in, till exempel hur man undviker trängsel i kollektivtrafiken när gymnasieeleverna ska ta sig till skolan.

En het fråga är också distansundervisning på högstadiet. Men här finns ingen nationell rekommendation. Regeringen har dock gjort det möjligt att kombinera undervisning på plats med distansundervisning om man lokalt bedömer att det behövs för att minska trängsel. Den möjligheten gäller under hela vårterminen.

Kommuner och skolor har valt att göra på olika vis och Skolverket håller just nu på med en blixtundersökning av hur många högstadieskolor som bedriver undervisning på distans. En sammanställning ska vara klar inom kort.

På söndag upphör också regeringens förbud mot att sälja alkohol på krogen efter kl 20. Om det inte förlängs, så kommer i stället förbudet att gälla från klockan 22, fram till sista februari.

Däremot gäller regeln om högst fyra personer per bord tills vidare.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten kommer under veckan ge besked om vad som ska gälla för restaurangernas alkoholservering. Förbudet från klockan 20 förlängdes i förra veckan till den 24 januari. Regeringen fick hård kritik från branschen för att beskedet om förlängning kom så sent.

Även besked om hur kommunerna bör begränsa verksamheter efter den 24 januari väntas. Strax före jul uppmanades de att omedelbart stänga all icke nödvändig verksamhet fram till den 24 januari. Det kan till exempel handla om idrottsanläggningar, badhus, mötesplatser, öppna förskolor och museer.

Om den uppmaningen inte förlängs kommer i stället Folkhälsomyndighetens föreskrifter att gälla. De bygger på regeringens nya "begränsningsförordning".

Föreskrifterna gäller bland annat inomhuslokaler för gym- och idrottsanläggningar och badhus. Enligt dem måste varje besökare ha tio kvadratmeter till sitt förfogande. Det kan dock förekomma lokala beslut om att hålla verksamheter stängda på grund av smittrisk.

Regeringen har också gett statliga myndigheter i uppdrag att säkerställa att alla som inte måste vara på plats för att bedriva verksamhet ska arbeta hemifrån. Även det uppdraget upphör på söndag.

Men oavsett vad som beslutas, måste myndigheterna även i fortsättningen se till att så många som möjligt kan jobba hemifrån under våren.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT