Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt tranrekord vid Hornborgasjön: ”Otroligt häftigt”

Det var rekordmånga tranor som landade vid Hornborgasjön på onsdagen. Totalt cirka 27 300 tranor räknades in på kvällen, vilket är 800 fler än det gamla rekordet. – Det är helt otroligt häftigt, säger Kent-Ove Hvass, kontaktperson för Hornborgasjöns fältstation.

Vid onsdagskvällens tranräkning stod det klart att det sju år gamla tranrekordet slogs, och det med hela 800 tranor.

Varje kväll när skymningen faller förflyttar sig alla tranor cirka en kilometer norrut. Där tillbringar de natten, stående i sjöns grunda vatten. Förflyttningen pågår under en timma ungefär. Det är då som tranräknarna passar på att räkna dem. På onsdagskvällen räknades alltså cirka 27 300 tranor.

– I handen har man en klickräknare. Ungefär en sådan som man har när man räknar gäster på krogen, har naturledare Mathilda Freij vid Naturum Hornborgasjön tidigare berättat för tidningen.

På onsdagen var fyra personer med vid räkningen, Kent-Ove Hvass hade på känn att kvällens räknings skulle bli speciell.

– Redan tidigt på eftermiddagen sa jag att det kan bli rekord ikväll, berättar han.

Vad kände du när du insåg att det också blev ett rekord?

– Det är kul och det är många människor som uppskattar det och tycker att det är trevligt. Det är häftigt på många sätt.

Det nuvarande rekordet på 27 300 tranor kan dock komma att slås redan i dagarna, men det är helt upp till vädret.

– Det måste vara rätt förhållanden för att de ska sticka vidare. Det får inte vara motvind, nordliga vindar, och helst vara varmt så det blir termik.

Skulle vädret vara sådant så väljer tranorna att stanna och då kan det fylla på med fler tranor söderifrån som landar vid Hornborgasjön, vilket kan innebära nya rekordnoteringar.

– Men det vet vi inte förrän till kvällen. Vid 20-tiden brukar det vara färdigräknat.

Hur många tranor tror du att det skulle kunna bli?

– Det kan nu bli uppemot 30 000 under rätt förhållanden.