Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt uppdrag för att säkra vård

Nu har ett nytt uppdrag getts i regionen för att säkra tillgången till primärvård om den sista vårdcentralen i en kommun stänger. Något som riskerar att ske i Åmål, där Närhälsan lades ner samtidigt som i Skara.

För tre år sedan lade regionen ner fem av sina vårdcentraler i Västra Götaland, bland dem Närhälsans vårdcentral i Skara. I Skara fanns den av Bräcke diakoni drivna Vilans vårdcentral vid nedläggningen och samma verksamhetsutövare beslöt att öppna ytterligare en vårdcentral, Malmen, när Närhälsan lades ner, då inga andra aktörer gjorde slag i saken.

För Bräcke diakoni var det en stor omställning att över en natt ta emot tusentals nya patienter. I dagarna har Erik Andersson på Bräcke diakoni förklarat att Malmen har en svår ekonomisk situation och att man överväger att stänga vårdcentralen. Bekymren menar han till stor del beror på bristande ersättning från regionen.

På en annan av de orter där Närhälsan stängde för tre år sedan, dalsländska Åmål, är läget än allvarligare. Den enda kvarvarande vårdcentralen i kommunen, privata Balderkliniken, har visat sig ha så stora brister att Norra hälso- och sjukvårdsnämnden förklarat att man säger upp avtalet med vårdcentralen om inte bristerna år åtgärdade inom en snar framtid. Därmed skulle Åmålsborna kunna stå utan vårdcentral i den egna kommunen från 1 april i år.

Det är en ny situation sedan vårdvalet infördes för snart tio år sedan att en kommun riskerar att bli utan vårdcentral. Detta har skapat politisk diskussion och Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har tidigare fattat ett beslut om att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att på kort och lång sikt bygga upp en beredskap för den händelse att en kommun står utan vårdcentral. Olika sätt att skapa beredskapen ska undersökas, som att upphandla beredskapen eller att den skapas inom någon av regionens egna verksamheter.

Nu har i tillägg till detta regionstyrelsen beslutat att ge ett uppdrag till regiondirektören att vidta de åtgärder som behövs och tillskjuta de resurser som krävs för att säkerställa Åmålsbornas tillgång till en vårdcentral.

Enligt ett pressmeddelande från Socialdemokraterna ges detta uppdrag till regiondirektören på initiativ av och efter krav från Socialdemokraterna. Kritik riktas mot den passivitet som Socialdemokraterna menar präglat M-L-C-KD-MP-styret i denna fråga.

– Regionen har ett sista hands-ansvar för människors rätt till god vård. Då går det inte att blunda för den situation som råder i Åmål, där vården har bedömts som direkt farlig för patienterna, trots tillskott av extra resurser. Den här situationen visar på riskerna med vårdvalssystemet och den fria etableringsrätten för invånare utanför de större städerna, säger Helén Eliasson (S), vice ordförande i regionstyrelsen, i pressmeddelandet.

Conny Brännberg (KD) i regionstyrelsen delar inte bilden av att det var Socialdemokraternas initiativ att ge uppdraget, utan menar att det skedde efter initiativ från Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande. Beslutet fattades hursomhelst i enighet.

Conny Brännberg menar samtidigt att en beredskap borde ha byggts upp tidigare.

– Vi borde ha gjort det här för länge sedan, men problemet har visat sig först nu i Åmål. När en vårdcentral stängts i till exempel Göteborg finns det 30 andra vårdcentraler, säger han.

På regionstyrelsens möte diskuterades vem som ska garantera vården om den enda vårdcentralen i en kommun stänger. Och nu har alltså två olika uppdrag getts för att möta situationen som i närtid kan uppstå i Åmål.

– Det är inte helt tydligt vem som gör vad. Nu har vi säkrat upp det med ett formellt uppdrag till regiondirektören. Sedan arbetar Hälso- och sjukvårdsstyrelsen med andra aspekter, säger Conny Brännberg.