Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operasångare Lars Billengren har avlidit

Den kände operasångaren och Tidaholmsbördige Lars Billengren, avled den 23 mars i en ålder av 88 år.

Lars Billengren föddes 1931 och växte upp i Tidaholm. Han flyttade som 21-åring till Stockholm i samband med att han blev antagen som stipendiat på kungliga musik- och operahögskolan.

1957 debuterade Billengren som Don José i Carmen i Århus.

Från 1957 blev han knuten till Stora Teatern i Göteborg och gjorde roller som Sou-Chong i Leendets land, Alfredo i La Traviata, Ivar i Tiggarstudenten, André Chénier i operan med samma namn.

1958-60 var han även knuten till Stockholmsoperan.

Jämfördes med Jussi Björling

1959 gjorde Billengren rollen som Edmondo på Stockholmsoperan Manon Lescaut tillsammans med Jussi Björling.

Att inte bara bli jämförd med utan också liknad vid Jussi Björling måste vara höjden av lycka som tenor. I en av de många lovordade recensionerna heter det bland annat: "Lars Billengrens tenor har den ljusa och rena timbre som vi med rätt kan kalla nordisk och tillika ett sting som även det för tankarna till Jussi Björling”.

Lars gjorde många radioinspelningar, bland annat Saul och David av Carl Nielsen som nu finns på Spotify. Även Operan den Bergtagne finns att lyssna på där.

Han samarbetade med Fred Åkerström under 1970-talet och de var då engagerade i Bellmanspelen. Han gjorde även pausprogram i tv under samma period.

Lars turnerade under 60-talet i Tyskland och sjöng romanserna Schubert samt Wagner. Han frilansade också bland annat i Gävle och Karlstad och på Norrlandsoperan.

Från mitten av 1970 till slutet av 80-talet sjöng han Petrus i Ruinspelen, Petrus de Dacia i Visby cirka 15 år. Från mitten av 70-talet och framåt arbetar han med pianisten tillika sambon Agnes Gaal, De framförde Romans aftnar tillsammans i Stockholm och även andra städer i Sverige. Lars arbetade även med Kungsholmens kyrkokör.

Blev sångpedagog

Från 90-talet och framåt övergick arbetet mer till att vara sångpedagog. Han framträdde fram tills för 15 år sedan Han kännetecknas med en oerhört stark passion till sången, både som sångare och pedagog.

Lars Bodde i flera omgångar i Göteborg där han trivdes bra under 60-talet. Han flyttade permanent till Stockholm där han sedan bodde resten av sitt liv. Han hade ständigt en längtan tillbaka till Tidaholm vilket gjorde att han vistades mycket där under alla år.

Hans hobbysysselsättningar utanför yrket var schack och tennis.

1956 gifte han sig med Ingrid Eriksson. Samma år föddes sonen Klas och tre år sedan föddes dottern Anna-Clara.

Begravningen kommer att ske på Skogskyrkogården i Hoppets Kapell den 20 april.

Urnsättning kommer att ske i Tidaholm.