Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ornungastämman blir av - på en bastuflotte, med drive-in konserter och livesändning

Som så många andra har arrangörerna till Ornungastämman länge funderat kring om man kommer att kunna genomföra årets upplaga och i så fall hur? Nu har man bestämt sig för att göra en lite annorlunda variant med drive-in konserter, livesändning och scenen placerad på en bastuflotte.

Nästnästa helg är det dags för årets Ornungastämma. Arrangörerna har hållit i bromsarna länge för att kunna utarbeta den plan B som nu blir verklighet. Den vanliga spelmansstämman är inställd men istället kommer man att genomföra konserterna i corona-anpassad form.

Dels kommer man att hålla en drive-in-konsert med folkmusikgruppen Väsen där besökarna får lyssna till spelemännen sittandes i sina bilar. Med sitt lekfulla och fulländade samspel är Väsen en folkmusikens supergrupp med publik långt utanför Sveriges gränser menar arrangörerna och berättar att den västsvenska gruppen Kuling kommer att agera förband.

Duon Emma Johansson och Jonas Simonsson kommer däremot att uppträda med musiker på taket av en bastuflotte vid Ornungasjön medan publiken sitter utspridd på stranden eller i egna båtar.

Dessutom blir det livestreamad konsert och workshop med sångaren, låtskrivaren och traditionsbäraren inom den resanderomska musiktraditionen Ralf Novak Rosengren, samt Marie Länne Persson, folkmusiker och balladsångerska. Visorna kommer att stå i centrum när Ralf och Marie berättar om sitt samarbete med att undersöka och återupprätta samspelet mellan den nordiska folkmusiken och den svensk-romska resandemusiken.

Resterande konserter har man valt att göra om till utomhuskonserter på äldreboenden i trakten.