- Snatterier och stölder är vardag för oss. Men att det eskalerar och blir den här typen av våldsamheter är ovanligt. Det händer nästan aldrig, kommenterar Julas informationschef Magnus Ljung.

Larmet kom 11.18 på tisdagsförmiddagen. En kvinna som jobbar på Julavaruhuset hade blivit påkörd på parkeringen.

En kvinna som jobbar på Julavaruhuset i Skara blev påkörd i samband med att hon jagade efter snattare.

Foto Lisa Bring

– Det är ett snatteri som har eskalerat. Personalen har uppmärksammat förövaren och när denne har avvikit från varuhuset så har vår medarbetare följt efter, berättar Magnus Ljung.

– Ute på parkeringen så har, som vi förstår det, en bil väntat och personen har hoppat in i bilen som sedan kört iväg. En medarbetare har försökt stoppa dem och i den händelsen så har bilen kört på medarbetaren som då har blivit skadad.

Bilen ska enligt polisuppgifter sedan ha försvunnit norrut på E20. Kvinnan fördes till sjukhus med lindriga skador.

Vad som stals ur butiken vet inte Magnus Ljung. Det viktiga för Jula nu är att krisarbetet för medarbetarna kommer igång.

– Vi har en organisation för den här typen av händelser. Det handlar i första hand om att lyssna, prata och finnas där. Vår personal vet hur man hanterar den typen av situationer.

Varuhuset kommer att hålla öppet som vanligt.

Övervakningsfilmer från butiken ska nu gås igenom av polisen.

– De har hört vittnen på plats så vi hoppas att det här får en bra lösning så småningom.

Personalen i en av Julahusets övriga butiker - Skara Hästsport, blir chockade när de nås av nyheten att snattare kört på en butiksanställd. De har själva varit hårt utsatta för stölder och snatterier.

Vid flera tillfällen har även deras personal jagat efter tjuvarna.

– Tjejerna var tuffa och skrek "ta fast tjuven" när de sprang efter. De kommer aldrig mer tillbaka till oss. Hästtjejer är tuffa, berättade ägaren Helena Korduner i en tidigare artikel där butiken berättade om hur de kämpade mot stölderna.

Vid ett tillfälle blev även en i deras personal påkörd vid en liknade händelse.

– Det var för några år sedan. Men bilen touchade bara på knät, berättar butikschefen Ulrica Hilmerson.

Trots tisdagens händelse utesluter hon inte att deras personal kan komma att jaga efter tjuvar igen.

– Man gör ju det för att man reagerar som människa. Jag har sagt till att de inte ska göra det, men de gör det ändå för att de blir så förbannande.

Skara hästsport har också fått göra stora investeringar i sina försök att sätta stopp för stölderna. Filmer lämnas också in till polisen varje gång det sker. Men enligt Ulrica Hilmerson räcker inte det.

– Jag tänker att det handlar om ett samhällsproblem. Även om de åker fast så händer ingenting. Det finns inget fungerande rättssystem i Sverige och de vet dom om, avslutar hon.