– Jag är jätteglad över att få besöka kvinnohuset, men det är tråkigt att höra att de fortfarande måste strida för kommunernas stöd. Det är inte meningen att de ska kliva tillbaka när det statliga stödet ökar, säger hon efter besöket.

Kvinnohuset Tranan i Skövde bildades 1991.

I dag har det plats för åtta kvinnor plus barn och verksamheten drivs av sex anställda och 14 volontärer, som tillsammans gör minst ett årsarbete, uppger verksamhetschefen Elisabeth Hätting.

Verksamheten grundfinansieras av 15 skaraborgska kommuner. De bidrar med sammanlagt 1,3 miljoner kronor per år, eller fem kronor per invånare och år.

På onsdagsförmiddagen fick kvinnohuset besök av barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren (S).

Under besöket informerades hon bland mycket annat om att kvinnohusets nuvarande avtal med de skaraborgska kommunerna är uppsagt.

– För tillfället verkar de inte särskilt intresserade av att teckna ett nytt. Det är första gången som vi inte vet om vi har en grundfinansiering eller inte, säger Elisabeth Hätting och fortsätter:

– Vi hoppas förstås att det ska lösa sig för det är ett fantastiskt nätverk vi har och det vore förödande om vi inte kan fortsätta jobba tillsammans.

På plats är också kvinnohusets ordförande Marie Ekman (S).

Hon påpekar att kommunerna vill vara med och betala även i fortsättningen, men inte utan att de är garanterade en plats när någon av deras invånare behöver den.

– Men så ser ju inte verkligheten ut och i höst ska representanter från kommunerna träffas igen för att diskutera det här, säger hon.

Lena Hallengren betonar vikten av att kommunerna når ett avtal.

– Det här är en utveckling som oroar mig väldigt mycket. Det skulle vara intressant att veta vad medborgarna tycker om saken. Om de anser att fem kronor är för mycket, säger hon.

– Jag hoppas kommunerna tänker om och fortsätter samarbetet. För ensam är sällan stark, tillägger ministern.

Det statliga bidraget till landets kvinnohus har fyrdubblats under nuvarande mandatperiod, vilket innebär att staten för närvarande bidrar med 100 miljoner kronor per år, uppger hon.

Hur stor del av den kakan som går till Kvinnohuset Tranan i Skövde framgår inte. Men totalt sett omsätter verksamheten i Skövde i dag sammanlagt cirka 4,5 miljoner kronor per år. Där ingår bidragen från de skaraborgska kommunerna, staten samt de intäkter man får från andra kommuner som också placerar våldsutsatta kvinnor och barn i huset.

Vilken är kvinnohusens största utmaning nu?

– Det hedersrelaterade våldet och förtrycket. För det är mycket svårare att skydda en kvinna där hot och våld inte bara involverar en individ utan ett helt kollektiv, säger Lena Hallengren.

Med på mötet med ministern var också bland andra Leona Larsson, biträdande chef för kvinnohuset, riksdagsledamoten och S-kvinnornas förbundsordförande Carina Ohlsson (S), partidistriktets ombudsman Stig-Olof Sigge Friberg samt Kerstin Nettleblad, verksamhetschef på Utväg Skaraborg.

Läs mer om ministerns besök i Skaraborg:

FT

SN

VB

SkLT