Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övervakningskameran avslöjade rånarna

Två män, 19 och 16 år, dök upp i databutiken i Vara. Den ena hotade butiksbiträdet med ett softairgun-gevär och sa åt honom att gå in i ett bakre rum. Där tvingades han lägga sig på golvet och händerna bands med en kabel. Sedan tog de mannens plånbok och 16 000 kronor ur kassan. Nu döms de båda för brottet.

Dessutom ska de betala 20 500 kronor i skadestånd till offret och 56 000 kronor till butikens försäkringsbolag. Dessutom ska de solidariskt ge 9 300 till den utsatta databutiken.

Lämnar butiken

Efter rånet lämnar de platsen efter att ha dragit ur ett antal kablar, den utsatte menade vid rättegången att gärningsmännen förmodligen ville förstöra bilderna från övervakningskameran. Men de misslyckades och utredarna kunde konstatera att de varit i affären två gånger den aktuella dagen. Deras ansikten syntes tydligt på filmerna.

Larmade polisen

Så småningom tog sig butiksbiträdet in till en grannfrisör och kunde larma polisen. Den ena överlämnade sig själv till polisen, den andra rånaren hittades i Tyskland. Vid det första gripandet berättade rånaren att de gjort brottet för att få pengar så de kunde köpa tillbaka en kvinna som skulle giftas bort. Det ifrågasätter dock tingsrätten eftersom flickan endast är 15 år gammal, men klart är att pengarna skulle gå till henne.

Nu döms 19-åringen till två års fängelse och utvisning för rån, medan den 16-årige gärningsmannen får sex månaders sluten ungdomsvård för vapenbrott, rån och narkotikabrott.

LÄS: Misstänkt rånare häktad

LÄS: Polisen jagat två efter butiksrån i Vara

LÄS: En person gripen efter Vararånet