Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På sin plats med mer medmänsklighet

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Under hösten 2015 tog Tidaholms kommun emot ensamkommande ungdomar på flykt som sökte asyl i Sverige.

I juli detta året togs ett beslut av riksdagen som gav ensamkommande ungdomar, som fått sitt sista avslag, möjlighet att få söka uppehållstillstånd för att studera och därmed kunna fortsätta sina studier och senare få arbete. I Tidaholms kommun handlar det om ett 30-tal ungdomar som berörs eller kommer att beröras av denna situation. Övergångsregler mellan Migrationsverket och kommunen har lett till att kommunen inte tar sitt ansvar.

På natten till torsdag brann en tvättmaskin i en av ungdomarnas lägenheter, de överlevde tack vare ett fungerande brandlarm. Lägenheten hyrs av Migrationsverket. De har inte utrustat sina hyrda lägenheter i Tidaholm med vare sig brandsläckare eller brandfiltar! Denna gången kom brandkåren snabbt och släckte elden vilket ledde till vattenskador i hela huset som nu måste renoveras. Det innebär att de nio unga som bodde där inte har något tak över huvudet!

Migrationsverket erbjöd dem att flytta till Undenäs i Karlsborgs kommun men då hade inte de kunnat fortsätta sin skolgång på Rudbecksgymnasiet. Det är ju en hel skolklass det handlar om! Det handlar om lärares arbete och deras planering i skolan!

Socialchefen vägrade att bevilja boendeplats i Tidaholm för dessa nio ungdomar och hänvisade till att det är politikerna i social-och omvårdnadsnämnden som får besluta det. Socialchefen menar att han inte var tvungen att ge de unga tak över huvudet men han kan ge dem boende om politikerna så beslutar på nästa arbetsutskott.

Riksdagen/regering har vid tre tillfällen sista året betalat ut pengar till socialförvaltningen som kan använda dessa till boende för de ensamkommande asylsökande unga. Syftet från regeringen är att kommunerna ska låta ungdomarna bo kvar i sin hemkommun och inte köras runt på olika boenden i Sverige! Av dessa pengar har inte en enda krona använts till det syftet i Tidaholm! Dessa unga har bott hos oss i Tidaholm i 3-4 år och väntat på att få uppehållstillstånd! Vi behöver dem som unga arbetare i vårt samhälle! Det är stort slöseri med skattepengar att låta dem vara i Sverige så många år och sedan inte behålla dem i vår kommun när de har utbildat sig och pratar bra svenska!

Unga människor som lever på gatan i vår kommun! De saknar dessutom anhöriga som kan hjälpa dem med en plats att bo på.

I Tidaholm ska det vara ett solidariskt tänk, eller hur? Tyvärr finns det inte när det gäller tanken runt dessa unga! De rår inte för att lagar och regler skrivs om varje år! Hur kan tjänstemän tänka mer på att följa ett regelverk som kan tolkas på olika sätt, än att tänka på unga människors liv? Hur kan tjänstemän dessutom tacka ja till pengar från staten men inte använda dem på rätt sätt? Var finns moral och etik? Finns det ingen medmänsklighet kvar i Tidaholm?

I Tidaholm finns många invånare som känner dessa ungdomar. Vi hjälper och stöttar på alla plan vi kan, både med ekonomiskt och socialt stöd men på helt ideell basis. Men boendefrågan klarar vi inte av att lösa på egen hand för ungdomarna. Vi anser att det är kommunens uppgift och skyldighet att ordna boende och tak överhuvudet för unga människor som bor i Tidaholms kommun! Vi ber er politiker att samarbeta i denna fråga och skyndsamt komma fram till en lösning så att ungdomarna får någonstans att bo i Tidaholms kommun.Dessa ungdomar som vi skriver om här är riktigt misshandlade av socialnämnden då de inte får det stöd de behöver för att klara sig i Tidaholm. De är beroende av civilsamhället när kommunen inte vill hjälpa dem! Det kan vara så att det är ett fåtal politiker som inte vill hjälpa dessa unga och då uttalar sig maktfullkomligt.

Svenska kyrkan i Tidaholm erbjöd boende till dessa ungdomar helt osjälviskt under några veckor, de anser att det är kommunens ansvar att ta hand om våra unga invånare! Ska det vara så att civilsamhället får göra kommunens jobb så ska vi kanske tänka oss för när vi går till val den 9 september!

Rösta mer medmänskligt!

Anneli Sandstedt

Katarina Persson Hill

Föreningen Leva Tillsammans

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel