Musikcentrum Väst har under ett antal år letat upp okända flyglar i Västsverige. De såg ett behov utifrån solopianister med egna program som har svårt att hitta flyglar att spela på. Tanken var att dels kartlägga flygelbeståndet så att instrumenten kom fram i ljuset och användes, dels att skapa möten mellan platsen som ger hus åt flygeln och musiker i olika genrer.

Man har hittills hittat mellan 200-300 flyglar, flera med en spännande historia och några på lite udda platser. En av flyglarna som levererades från Bechsteins flygelfabrik i Berlin, innan den bombades i slutet av andra världskriget, hamnade på franska ambassaden i Stockholm där den agerade bardisk. Idag står den i Immanuelskyrkan i Tidaholm.

Under Konstnatten kommer en av flyglarna som lokaliserats att användas. Flygeln står i stora salen i Biblo. Vulcans tändsticksfabrik lät bygga huset 1897. Festsalen användes till baler och utställningar. Husets flygel har varit med åtminstone från renoveringen 1927. Man hade för avsikt att byta ut flygeln för ett tiotal år sedan mot en vit Young Chang. Detta möttes med protester och originalflygeln behölls. Denna är nu helrenoverad av Bengt Bergman, Skövde.

Under samlingsutställningens invigning ges en konsert med stycken som återspeglar utställningen och den fantastiska lokalen. Ha-Young började spela piano vid fem års ålder och har studerat vid bland annat Det Kunglige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn, Royal Academy of Music i London samt Musikkonservatoriet i Geneve. Hon avslutade sina pianostudier med högsta bemärkelsen ”Diplome de Soliste”.

Redan i mycket unga år vann hon flera tävlingar i Sverige, Danmark och Tyskland. I Sverige har hon belönats med olika utmärkelser som Ljunggrenska tävlingen, Yamaha foundation, Kungliga musikaliska akademien med flera. Vid nio års ålder hade hon sin orkesterdebut som solist i Haydns pianokonsert och som elvaåring blev hon utvald att representera Sverige som solist med BRT Filharmoniska Orkester.

Ha-Young är grundare av och konstnärlig ledare för Göteborgs Pianofestival, pianopedagog och driver en egen pianoskola.