Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för campingbrotten - blev själv utsatt: ”Det var obehagligt”

Misshandel, fylleslag, inbrott och stölder. Mitt under högsäsongen går nu polisen i Västsverige ut och varnar för brott på våra camping- och rastplatser. – Jag har själv varit utsatt för ett rån i min husbil, konstaterar polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Polisen konstaterar att den här typen av kriminalitet är ett återkommande problem varje år.

– Ofta bor man ganska nära varandra och har man planer på att ta det lugnt kan det vara väldigt störande om det kommer ett stökigt gäng och parkerar bredvid, fortsätter Fuxborg.

Även rapporter om fylleri och misshandel har kommit in under sommaren.

– Det är fenomen som förekommer i samhället och givetvis också under semestern, menar polisen.

Lättöppnade

Christer Fuxborg konstaterar också att många husbilar och husvagnar är ganska lätta att ta sig in i.

– På många modeller räcker det att man tar en skruvmejsel och vrider till för att man ska vara inne. Dessutom handlar det om ganska begränsade utrymmen som går snabbt att söka igenom, säger han.

Samtidigt menar Fuxborg att det finns ganska enkla sätt att försvåra för tjuvarna.

– Många sätter ett spännband mellan dörrarna på insidan och de kostar inte mycket på något av de stora varuhusen. Ett enkelt, men ganska effektivt sätt att gardera sig.

Inte mörka platser

Polisen menar också att rastplatserna många gånger är mer utsatta än campingarna.

– Vi har på många ställen satt upp stora skyltar, där vi ber besökare att tänka sig för. En metod är att ställa sig på en upplyst plats och inte i ett mörkt hörn av området.

Christer Fuxborg rekommenderar också att skaffa larm.

– Desto mer det reagerar för desto bättre är det. Just nu semestrar också många europeiska turister i Västsverige och det lockar även personer med andra avsikter.

Din familj har själva varit utsatta för ett rån i er husbil. Vad hände?

– Vi hade lagt oss för att sova när tjuven lyckades öppna dörren och ta med sig ett antal saker. Det är obehagligt på många sätt.

Har du själv vidtagit några extra säkerhetsåtgärder?

– Jag är själv inne på min sjätte husbil och låsen har blivit bättre, men jag har själv skaffat mig ett extralås.

”Lägg dig i”

Christer Fuxborg säger att det bästa man kan göra för att förhindra brottslighet på campingar är att vara goda grannar och lägga sig i om man ser något misstänkt.

– Ofta sitter någon i en solstol i närheten med en kopp kaffe i handen. Då gäller det framför allt att folk bryr sig och har lite civilkurage. Att man kanske tänker att den där personen bor väl inte i den husvagnen.

Polisen varnar

På senare tid har det varit ett flertal inbrott i husbilar i Västsverige, bland annat har sju husbilsägare nyligen fått inbrott på en camping.

Och i väst går polisen ut på sin Facebook-sida med en varning till allmänheten:

”Stölder och inbrott i semesterfordon, så som husvagn och husbil är tyvärr inget ovanligt under sommarmånaderna. Tyvärr kan gärningsmännen slå till var som helst, att platsen är väl upplyst eller flitigt besökt av fler individer är ingen garanti för att slippa att bli utsatt”, skriver polisen på Facebook.