Skaraborg har tidigare varit drabbat av vågor när det gäller den här typen av brott. Utrustning för mycket stora belopp har med all sannolikhet förts utomlands.

Den här sortens kriminella nätverk rör sig över stora ytor och det är inte osannolikt att de även dyker upp i vårt område.

– Vi samordnar information i både Norge och Sverige och vi har nu fått veta att personer som tillhör de här grupperingarna rör sig i Norge och Västsverige. De slår ofta till i närheten av större genomfartsleder, fortsätter Robert Svensson.

Vid genomfartsvägar

Tidigare stölder finns dokumenterade från ridskolor, stall och större hästgårdar som framförallt varit placerade nära större genomfartsvägar. Brottslingarna färdas ofta i skåpbilar som både kan vara svensk- och utlandsregistrerade.

– Vi vill uppmana till ökad vaksamhet och tillsyn på platser där det förvaras sadlar, träns och andra hästtillbehör, säger Svensson.

Vill ha in tips

Utredarna är angelägna om att få in tips på bilar och personer som kan ses i området utan uppenbart ärende.

– Notera registreringsnummer, signalement och övriga iakttagelser som ni uppfattar som ”ovanliga” och rapportera dessa till polisen. Om möjligt kan ni också ta ett kort. Självklart ska allmänheten inte ta några risker, men en bild på en bil och ett registreringsnummer kan hjälpa oss i utredningen, konstaterar polisen.

För att lämna tips ring 114 14 eller via polisens hemsida: www.polisen.se. Vid misstänkt pågående brott ska alltid polisen kontaktas på 112.