Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för ny typ av lägenhetsbedrägeri

Det vanligaste sättet som bedragare försöker lura lägenhetssökare på är genom att kräva stora belopp med pengar i förskottsbetalning utan att kontrakt skrivits på eller att nyckel getts ut. Men nu varnar polisens bedrägericenter för ett nytt tillvägagångssätt.

Tusentals glada studenter mottog antagningsbeskedet till högskolor och universitet nyligen och i samband med beskedet är det många som behöver söka bostad på sina nya studieorter.

Många bedragare tar då tillfället i akt och försöker lura sökarna på pengar med fula knep. Det nya tillvägagångssättet som polisen uppmärksammat är att bedragaren kontaktar personer, oftast via Facebook messenger och menar att de ska göra en kreditupplysning på personen.

I meddelandet frågar bedragarna om personuppgifter och namn på den bank som personen har och skickar en länk som personen i fråga ska klicka på och sedan öppna Bank id för att bekräfta.

Bedragaren säger att han kan stå för kostnaden för kreditupplysningen och att han ska swisha över den summan.

Polisens tips

Det behövs ingen e-legitimering för kreditupplysning, och det kostar inte dig som privatperson något om ett företag eller person vill göra en kreditupplysning på dig.

För att undvika att bli lurad delar Lotta Mauritzon på polisens nationella bedrägericenter, med sig av några råd:

• E-legitimering behövs inte för kreditupplysning.

• Den som vill ta en kreditupplysning på en person eller ett företag har själv ett avtal med ett kreditupplysningsföretag som levererar upplysningar, exempelvis UC, Creditsafe, Bisnode och Syna.

• Den som vill ta en kreditupplysning betalar en avgift via faktura direkt till kreditupplysningsföretaget.

• Personen som kreditupplysningen gäller behöver varken legitimera sig elektroniskt eller betala någonting.

• Personen som kreditupplysningen gäller får en så kallad omfrågandekopia med information om vilka uppgifter som lämnats.