Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen ville komma åt kriminella – så mycket sprängämnen lämnades in

Från oktober till januari hade Sverige sin första amnesti för explosiva varor någonsin. Nu har polisen dragit sin slutsats – resultatet blev dock inte som önskat. – Vi anade det redan innan, säger poliskommissarie Lars-Olof Holmdahl.

Under de tre månader som amnestin varade, från 15 oktober 2018 till 11 januari i år, kunde man lämna in explosiva varor utan att bli straffad.

Polisen i hela Sverige har bland annat tagit hand om två ton sprängmedel, 120 000 patroner, 38 000 sprängkapslar och 22 handgranater.

När polisen i polisregion syd nu har kollat över resultaten står det klart att man hade hoppats på mer.

– Det blev inte riktigt som vi tänkt oss men det anade vi redan innan, säger Lars-Olof Holmdahl, poliskommissarie vid polisregion syd och fortsätter:

– Politikerna ville ha amnestin för att kriminella skulle lämna in alla hemskheter de har men det är nästan ingenting som har kommit in den vägen. Det är mer vanligt folk som har haft gamla grejer hemma, säger poliskommissarie Lars-Olof Holmdahl.

Ville komma åt kriminella

Trots att det var de kriminella som polisen och regeringen ville komma åt så menar Lars-Olof Holmdahl att det är positivt att mängden sprängämnen som finns i samhället har minskat.

– En liten sidovinst är att vi fått in en hel del som legat längre i ladugårdar som kan bli farliga med tiden, som dynamit. Olyckor kan hända, säger han.

Den 11 mars lämnade polisen en delrapport om sprängämnesamnestin till regeringen. Den 15 juni nästa år ska den slutgiltiga rapporten vara klar – då ska regeringen besluta om det blir fler amnestier för sprängämnen framöver.

Lars-Olof Holmdahl anser att politikerna har ett gott syfte med amnestin, men att den kräver mycket av polisens resurser och inte genererar det resultatet som man hoppats.

– Vi får skicka ut bilar och hämta grejer och då kan vi inte ta larm när vi är upptagna. Det kräver mycket arbete för oss men det är bra att folk blir av med sådant som ligger hemma i onödan, säger han.