Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljus framtid väntar Praktiskas florister

 
Student 2018
Visa alla artiklar

Det gick inte att ta miste på glädjeruset hos studenterna på Skövde Praktiska. Tre år har äntligen gått mot sitt slut och för avgångseleverna startade dagen med mingel och fotografering. – Det känns jättepirrigt, men det är kul och vi är på topp, sa floristen Frida Lilja Söndergaard.

Vid tiden för förra årets studentexamen hade rektor Karin Blomster bara varit på plats i elva dagar. Nu var hennes känsla lite annorlunda.

– Ja, jag känner eleverna på ett helt annat sätt nu och har en annan relation till dem.

Det märks snabbt att hon är omtyckt av eleverna och det är lika tydligt att hon är väldigt stolt över dem.

– De är så duktiga! Av samtliga avgångselever, ett 40-tal, har merparten redan jobb, säger hon och fortsätter:

– Vårdkillarna har varit väldigt duktiga. De flesta har fått jobb och två av dem får stipendium lite senare. Och alla floristtjejer har fått anställningar sedan länge. Är det inte sommarjobb – som kan leda till mer i längden – så är det fasta tjänster.

Just hantverksprogrammet med inriktning florist är en utbildning där skolan gärna ser fler sökande. Inom branschen har folk hört av sig till skolan eftersom behovet av personal är så stort.

– Så det finns definitivt ett behov på marknaden, därför är det synd att det är så få som söker. För de som börjar läsa till florist har ett jobb när de tar studenten, fastslår Karin.

Kan du inte se bildspelet i appen? Klicka här

Några som är nybakade floriststudenter är Filippa Leijer Svensson och Frida Lilja Söndergaard.

– Vi är glada att ha klarat tre år. Just nu känns det lite pirrigt, säger de.

Båda går en ljus framtid till mötes och har såväl sommarjobb som ”riktiga” jobb efter sommaren. Eftersom efterfrågan på florister är stor är programmet verkligen något de kan rekommendera blivande gymnasieelever.

– Det är en jätterolig linje där man får vara kreativ och göra roliga saker varje dag, samtidigt som arbetet förändras i och med årstiderna, säger Filippa.

– Dessutom är kundkontakten rolig och det är kul att få inspirera andra, tillägger Frida.

I filmen berättar de om årskurs 2-elevernas blomsterarrangemang som använts för att dekorera i lunchsalen. Färgerna går bland annat i gula och lilablå toner.

– Det är somrigt, det symboliserar Sverige – det blir lite som en sommaräng, menar Filippa.

Har du tagit en bra bild från studentfirandet och lagt upp den på Instagram? Tagga gärna bilden #snlasarbild så får hela världen se din bild här: