Cirka 450 000 människor i Sverige har typ 2 diabetes, enligt ett pressmeddelande från Högskolan i Skövde. Det är en sjukdom som i viss utsträckning kan förebyggas, bland annat genom fysisk aktivitet och kostförändringar.

Margareta Hellgren är specialist i allmänmedicin och verksam i Skövde sedan nästan 25 år tillbaka. Hon har doktorerat inom diabetes och forskar på området. I våras fick hon, som första allmänläkare i Sverige, ta emot utmärkelsen Årets diabetolog. Tisdagen den 10 september föreläser hon vid höstens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde.

– Jag kommer att ta upp den aktuella forskningen kring sjukdomen. Jag ska också berätta hur typ 2 diabetes kan förebyggas, samt behandlas på bästa sätt för att hälsa och god livskvalitet ska bibehållas, säger hon i pressmeddelandet.

Margareta Hellgren delar sin arbetstid som doktor på vårdcentralen i Södra Ryd i Skövde med forskning på Skaraborgsinstitutet samt forskningsenheten Primary Care Trial Center i Skövde.

– Redan vid min första läkartjänst blev jag diabetesansvarig och då väcktes intresset för typ 2 diabetes. När jag sedan fick veta att sjukdomen kunde förebyggas med hjälp av fysisk aktivitet och kostförändringar startade jag en forskningsstudie med syftet att hjälpa människor som ligger i riskzonen, så att de kan slippa eller i alla fall fördröja utvecklingen av typ 2 diabetes.

Margareta Hellgren disputerade 2014 bland annat på resultatet av studien. Efter det har det blivit mycket forskning, bland annat i USA, där hon arbetat tillsammans med en av världens främsta forskare på just utvecklingen av diabetes, William Knowler. År 2017 deltog Margareta i utformningen av Läkemedelsverkets rekommendationer för behandling av typ 2 diabetes.