Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prosit! Så vet du skillnaden mellan pollenallergi och covid-19

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Våren är här, och med det pollenssäsongen – men hur vet du skillnaden på allergi och covid-19?

Tidningen reder ut!

Det kliar i ögon och hals – du nyser, hostar, huvudet dunkar och ögonen rinner. Uppemot 30 procent av svenskarna lider av pollenallergi, en säsong som varar mellan mars och september.

Pollenallergi är helt ofarligt för de flesta, men en del får besvär – som till en början kan påminna om covid-19-symtom.

Eftersom de initiala symptomen för både covid-19 och pollenallergi påminner om en förkylning kan det vara svårt att till en början veta vad som är vad.

Enligt Apoteket är det på främst två punkter som pollenallergi och corona skiljer sig – snuva och feber.

Pollenallergi brukar kännetecknas av nysattacker, röda kliande ögon och snuva eller nästäppa i mer än en vecka – medan de mer framträdande symptomen vid coronasmitta är feber, hosta eller besvär som påminner om influensa.

Apoteket tipsar pollenallergiker att hålla koll på pollenhalterna och börja med medicineringen mot allergin i tidigt skede – på så sätt kan man förhindra att symptomen utvecklas till det stadie där de kan misstas för coronasymptom.

Om man inte hinner börja medicinera innan allergisymptomen bryter ut – eller att pollenmedicinen inte hjälper – ska man stanna hemma till dess att symptomen försvinner eller att man blir frisk, och sedan ytterligare två dagar.