Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redo för ett fredsuppdrag i 50 graders värme - så klarar de det tuffa uppdraget

De ska åka till ett Mali med öknar, 50 graders värme och en mångbottnad konflikt. Dessutom är det inte riskfritt. – Jag känner mig trygg med att vi tränat för det här och litar på de personer jag tjänstgör tillsammans med, säger Josefine Eliassen till tidningen.

Truppen konstaterar att det är en konflikt som kräver ett långsiktigt arbete, tio års FN-närvaro löser inte alla problem. Major Jesper Sparre radar upp några av de punkter som påverkar utvecklingen:

• Mali är ett av världens fattigaste länder.

• Landet har en svag centralmakt.

• De maliska säkerhetsstyrkorna når långtifrån alla områden som är aktuella.

• Området ligger mitt i de smuggelrutter som de kriminella använder sig av.

• Hälften av befolkningen är under 15 år.

• Endast en tredjedel kan läsa eller skriva.

• Religionsfrågor spelar in.

• Dessutom finns det tydliga etniska konflikter.

Hit åker nu 250 personer från P4 för att avlösa den nuvarande truppen i sex månader.

– I Mali är vår uppgift att kartlägga, samla in och analysera information om konflikten och väpnade grupper i området. Detta för att stödja FN i arbetet med den pågående fredsprocessen och minska spänningarna mellan grupperingarna i landet, konstaterar Jesper Sparre.

50 grader

Både han och Denny Hellgren har tidigare tjänstgjort i Afghanistan och vet hur det är att arbeta i 50 graders värme.

– Senast vi kontrollerade var nu på morgonen och då var det 42 grader vid Camp Nobel, där svenskarna är stationerade. Den ligger i området kring Timbuktu, konstaterar Sparre.

Universalreceptet när man blir väldigt varm är att dricka vatten och byta strumpor.

– Det hjälper mot såväl ont i huvudet som när man känner sig ledsen, säger Denny Hellgren och skrattar.

Men den stora hemligheten är att vara i god fysisk form, då klarar man värmen bäst.

– Det tar ungefär två veckor att anpassa sig både fysiskt och psykiskt, förklarar major Sparre.

Sjukvårdarna har även fått använda sig av värmeanläggningarna i Karlsborg för att förbereda sig på hur det är att arbeta i den här höga temperaturen. Men det kommer att ta lika lång tid för dem som de övriga soldaterna att anpassa sig till livet i Mali.

Förändras över en natt

Dessutom vet man inte alltid i vilka konstellationer de stridande grupperingarna på motståndarsidan arbetar.

– Det kan förändras över en natt, pengar är en av de faktorer som påverkar den utvecklingen, fortsätter Sparre.

Det avgörande politiska beslutet om framtiden för insatsen är dock inte taget ännu, men de flesta tror att det kommer att bli någon form av förändring i uppdraget. Klart är dock är dock att Trängregementet kommer att avlösa P4-truppen i två omgångar.

Vad är det som fått er att satsa på det här FN-uppdraget?

– Det är nog olika från person till person, men vi har fått en exklusiv utbildning och möjlighet att träna tillsammans längre än många andra. För mig är det något som ingår i uppdraget, säger Josefine Eliassen.

200 har stupat

Alla nationer har dock inte samma förutsättningar att åka väl förberedda och det är en bidragande orsak till att många soldater från afrikanska länder har stupat. Sammanlagt har operationen i Mali lett till att 200 i FN-personalen stupat och många har skadats.

Bara under 2019 har rapporterna talat om bilbomber, kidnappningar och en etnisk konflikt ledde till att 160 personer mördades.