Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen garanterar Modernas vaccin

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Regeringen garanterar ersättning till personer som eventuellt drabbas av biverkningar av Modernas vaccin, trots att bolaget inte täcks av den svenska läkemedelsförsäkringen.

Flera regioner har uttryckt tveksamhet till att ge Modernas vaccin eftersom det inte omfattas av garantin.

– Oavsett när beslutet fattas kommer regeringen att täcka eventuella kostnader, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Regeringen har också gett kammarkollegiet i uppdrag att komplettera försäkringen fram till dess att regeringsbeslutet är fattat.

Tidigare hade Region Dalarna och Region Västra Götaland gått ut med att de inte tänkte inleda vaccineringen med Modernas vaccin innan regeringen tagit ett beslut i försäkringsfrågan.

– Jag lever fortfarande med en förhoppning att regeringen ska kunna haspla ur sig ett beslut så att vi vågar börja använda vaccinet. Men det är bråttom, sade Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande i Region Dalarna, till TT tidigare under dagen.

– Det måste vara beslutat innan vi beslutar oss för att starta vaccineringen, sade Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Region Västra Götaland, till Dagens Nyheter.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) gick också ut och uppmanande regeringen att skyndsamt åtgärda problemet.

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen vid SKR, är nöjd med socialministerns besked.

– Det är ett välkommet besked att man har en lösning som man presenterar från regeringens håll, säger hon.

Fram till i söndags hade 80 000 svenskar fått en dos vaccin. I flera regioner har man redan, eller snart, vaccinerat på alla äldreboenden, säger Lena Hallengren.

– Sveriges största vaccineringskampanj någonsin har startat, mindre än ett år efter pandemins början, konstaterar hon.

– De allra flesta som erbjudits vaccinet hittills har också valt att ta det, säger Emma Spak.

Folkhälsomyndighetens förtydligande kring prioriteringsordningen som kom i förra veckan var välkommet, säger Emma Spak.

– Med det i ryggen har regionerna beslutat att man nu kan börja vaccinera personal inom covidvården som är otroligt hårt pressad, säger hon.

Flera av Sveriges regioner har initialt valt att spara hälften av doserna för att vara säkra på att kunna ge en andra dos till de som fått den första. Det ändras nu, enligt Emma Spak.

– Nu när vi ser att leveranserna är stabila och Folkhälsomyndigheten gått ut med klara besked att man inte ska spara på vaccin så har regionerna, från och med starten på denna vecka, enigt gått ut och sagt att man kommer nyttja det vaccin som finns tillgängligt, säger hon.

Ellinor Knoxborn/TT

Alice Nordevik/TT